Първата лунна мисия на Русия от 47 години насам претърпя

...
Първата лунна мисия на Русия от 47 години насам претърпя
Коментари Харесай

Руски космически апарат се разби в Луната

Първата лунна задача на Русия от 47 години насам претърпя неуспех, откакто автоматизираната станция " Луна-25 " излезе от надзор и се разруши в естествения сателит на Земята. От съветската държавна организация " Роскосмос " оповестиха, че ограниченията по издирването на апарата и установяването на връзка с него на 19 и 20 август не са дали резултат. Междуведомствена комисия ще открива аргументите за случая с галактическия транспортен съд, оповестява БНР.

Сондата трябваше по проект да кацне на Южния полюс на Луната на 21 август.

" Апаратът потегли в непредсказуема орбита и престана да съществува вследствие на конфликт с повърхността на Луната ", се споделя в изказване на " Роскосмос ", представено от Ройтерс.

Провалът за задачата акцентира упадъка на галактическата мощност на Русия след триумфите, реализирани против противниците по време на Студената война. Москва първа изстреля сателит в околоземна орбита - " Спутник-1 ", през 1957 година, а космонавтът Юрий Гагарин беше първият човек, полетял в космоса през 1961 година

Досега Русия не беше правила опити за полет до Луната след 1976 година, когато беше изстрелян апаратът " Луна-24 ". По това време отпред на Съюз на съветските социалистически републики беше Леонид Брежнев, напомня Ройтерс.

По предварителния проект " Луна-25 " трябваше да извърши меко кацане на Южния полюс на естествения сателит на Земята на 21 август.

Русия се надпреварваше с Индия за този регион на Луната. Индийският уред " Чандраян-3 " е планувано да кацне на Южния полюс в идващите дни. В по-широк проект конкуренцията е също с Китай и Съединени американски щати, чиито лунни упоритости са в дста напреднал стадий.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР