Първата абдикация на император от над 200 години ще се

...
Първата абдикация на император от над 200 години ще се
Коментари Харесай

Японският император Акихито абдикира

Първата абдикация на император от над 200 години ще се състои в Токио във вторник, съобщи Франс прес.

Император Акихито ще отстъпи престола на най-големия си наследник и престолонаследник - Нарухито, който ще стане 126-ият суверен на Япония.

Церемонията ще продължи 10 минути. Тя ще стартира в 17 ч. локално време (8 ч. по Гринуич) в най-величествената зала на императорския замък. Ще участват 300 души - членове на императорското семейство, на държавното управление и Народното събрание, на правосъдната и на локалните управляващи, както и съпругите на почетните посетители. Японският министър председател Шиндзо Абе ще произнесе тирада. После ще приказва Акихито за финален път като император.

В среднощ на 30 април против 1 май локално време (15 ч. по Гринуич на 30 април) на императорския трон ще се възкачи Нарухито. Сменя се императорската епоха - от Хейсей (което значи Постигане на мира) тя към този момент ще се споделя Рейва (Красива хармония).

На 1 май, ще има гала в две елементи. В първата част, на която не участват дами, на новия император ще бъдат предадени императорските регалии и печати. Малко по-късно ще протече втората ритуална част от церемонията, на която Нарухито ще произнесе първата си тирада като император. На 4 май новият император ще приветства народа от балкона на двореца.

Новият император е на 59 години и е приключил образованието си в Оксфорд. Той стана първи престолонаследник на 28-годишна възраст.

През 1986 година Нарухито се среща с бъдещата си брачна половинка на чаено празненство. Женят се през 1993 година Единственото дете на двойката е принцеса Аико, родена през 2001 година Според японските закони, които не разрешават жена да е престолонаследник, тя няма да наследи татко си на трона.

Първи престолонаследник става по-младият брат на новия император Фумихито, а след него в редицата престолонаследници е синът му и племенник на новия император, 12-годишният принц Хисахито.

Ежегодният пролетен празник, който японците назовават Златната седмица, беше продължен тази година, във връзка промяната на императорите.

Японците няма да работят в продължение на 10 дни.

Този път промяната на владетеля се усеща като празнично събитие, за разлика от 1989 година, когато Акихито пое трона. Тогава Япония беше в печал поради гибелта на татко му Хирохито. Сега японците отиват на почивки, гледат филми в киносалоните, стоят си вкъщи и гледат телевизия или се забавляват по други способи.

Церемониите по промяната на императора ще се предават онлайн по малкия екран и се чака милиони японци да ги гледат.

През 2019 година няма нито един жив човек, който да е виждал абдикацията на японски император. / Българска телеграфна агенция, БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР