Партньорите в управлението отново сблъскаха позиции - този път за

...
Партньорите в управлението отново сблъскаха позиции - този път за
Коментари Харесай

Напрежение за отбраната: Пеевски и Борисов срещу Тагарев, който иска по-бързо купуване на бронетранспортьорите

Партньорите в ръководството още веднъж сблъскаха позиции - този път за сферата на защитата. В ефира на „ Тази заран “ на bTV министърът на защитата Тодор Тагарев прикани Народното събрание да купи бронетранспортьори преди локалния избор.

Магистрала „ Тракия “ е блокирана осми ден, а протестиращите упорстват за изтеглянето на проектите от Брюксел

От своя страна водачът на ГЕРБ  Бойко Борисов дефинира като възмутителни думите на министъра, защото съгласно него има доста ясни периоди за тази покупка. Делян Пеевски от своя страна уточни, че Тагарев не може да изисква нищо от Народното събрание, а единствено да дава оферти. Опозицията в Народното събрание също изрази отрицание към Тагарев.

Според него другояче има опасности периодите да бъдат изпуснати

„ Ако се чака да се върнат след изборите и тогава да стартират полемиките, има риск да не успеем с процедурите, защото би трябвало да има сключване на контракт, който още веднъж да влезе за ратификация в Народното събрание. Нужно е техническо време за заплащане, което също е нелека процедура. Бюджетната и военната комисия в Народното събрание към този момент утвърдиха пазаруването на БТР-ите ", изясни министърът.

Темата незабавно отекна в коридорите на Народното събрание. Лидерът на ГЕРБ съобщи, че всичко, което се случва в региона на защитата, става с подписите на депутатите.

„ За „ Страйкърите " имаме доста явен график за декември да привършим процедурата. Да прави такива изявления, не му прави чест Тагарев “, счита Бойко Борисов.

Той съобщи още, че не желае при ротацията министерски постове за Движение за права и свободи

„ Това са остарели машини и ние от Възраждане сме изрично срещу пазаруването навръх този вид машини “, сподели депутатът от „ Възраждане “ Ивелин Първанов.

„ Този министър е нездравословен за страната. Този министър час по-скоро трябваше да напусне българската политика “, разяснява Георги Свиленски от Българска социалистическа партия.

„ Това е следващият опит да се купят бронетранспортьори без социална поръчка, т.е. без спортен детайл и страната да избере кое е най-хубаво като качество и цена “, уточни зам.-председателят на „ ИТН “ Тошко Йорданов.

Пред bTV министър Тагарев разгласи, че има претенции от страна на Украйна за още военна помощ от наша страна. Посочи, че може да изпратим на Киев 100 БТР-а от някогашните вътрешни войски.

Какво тъкмо планува планът за рационализация на Сухопътните ни войски?

Комисията по защита в Народното събрание към този момент утвърди закупуването на американски бронирани машини за пехотата.

Според плана армията ще придобие 198 бойни и спомагателни машини. От тях 183 са от типа " Страйкър ".

В демонстрацията съдружниците използваха още дрон, минохвъргачка, както и хеликоптер за здравна евакуация

Прогнозната им обща цена е над 1 милиард и 300 милиона $. Това прави почти малко над 2,5 милиарда лв.. Плащането ще бъде разсрочено в идващите 5 години, само че първата вноска е планувана в бюджета за тази година.

Ако Народното събрание утвърди договорката, Сухопътните войски ще се снабдят с съществена бойна техника за батальонни групи от състава на механизирана бригада. Това е един от уговорките на страната към НАТО.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР