Партията на европейските социалисти поздрави в специално писмо "историческото споразумение

...
Партията на европейските социалисти поздрави в специално писмо "историческото споразумение
Коментари Харесай

ПЕС приветства споразумението за името на Македония


Партията на европейските социалисти поздрави в особено писмо "историческото съглашение сред Атина и Скопие".

В писмото до медиите се споделя, че "ПЕС горещо приветства съглашението, реализирано сред министър-председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев и държавните управления в Атина и Скопие в дългогодишния спор по отношение на името на някогашната югославска република.

Днес гръцкото държавно управление разгласи, че се съгласява да признае северния си комшия като "Република Северна Македония", а неговият сътрудник в Скопие изрази волята си да стартира процедурата за смяна на името на страната.

Сергей Станишев, ръководител на ПЕС, сподели: "Горди сме, че това историческо съглашение бе реализирано, до момента в който две прогресивни държавни управления (социалисти, бел.ред.) ръководят и в двете страни. Преговорите и сполучливото предложение за решение станаха вероятни, откакто в Скопие на власт пристигна държавното управление на Зоран Заев, завършвайки годините на безсмислено отказване от страна на консерваторите в Скопие. Това е отлично за хората от двете страни, това е победа за демокрацията и стабилността в района на Балканите и победа за прогресивното политическо семейство в Европа ".

Усилията на Алексис Ципрас и Зоран Заев бяха приветствани от всички министър-председатели от ПЕС в София по време на подготовката на ПЕС за срещата на високо ниво сред Европейски Съюз и Западните Балкани преди 3 седмици.

"Това съглашение потвърждава, че прогресивните държавни управления са единствените, които се грижат за бъдещето на европейския план. Той уголемява хоризонта за Северна Македония да стартира договарянията си за присъединение с НАТО и Европейски Съюз и да способства за стабилността на Балканите. ПЕС приканва всички държавни управления в Европейски Съюз да потвърдят, че тези, които вземат сложни решения, се възнаграждават и канят Скопие да стартира договарянията за присъединение с Европейския съюз на срещата на върха на Европейски Съюз на 28-29 юни", добави Станишев. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР