Партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в избори,

...
Партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в избори,
Коментари Харесай

Не само на хартия: Партиите могат да обявяват дарителите си по електронен път

Партиите, обединенията и инициативните комитети, регистрирани за присъединяване в избори, към този момент имат опция да афишират донорите си по електронен път посредством дигитален документ. Това стана допустимо, откакто „ Информационно обслужване “ АД надгради поддържания от Сметната палата Единен указател по Изборния кодекс (ЕРИК), оповестяват от Министерството на електронното ръководство.

Досега донорите се обявяваха само на книжен притежател. Съгласно Изборния кодекс участниците в изборите – партии, обединения и инициативни комитети, са задължени в 5-дневен период от разкриване на предизборната акция да показват в Сметната палата информация за всички свои донори, претенденти и членове на инициативните комитети, които са дали средства, както и данни за социологически, рекламни и PR организации. 

Законодателната рамка изисква и заявления за произхода на дарените средства – със заличени персонални данни. Участниците в изборите са задължени да подават към ЕРИК всяка последваща нова информация и по време на акцията в период до 7 дни от възникването ѝ. Срокът за подаването на информация за идните избори за кметове и за общински съветници изтича през днешния ден (4 октомври 2023 г.).

Възможността за подаване на данните по електронен път посредством дигитален документ улеснява оптимално участниците в изборите, пести време и старания, като усилва доста прозрачността и доверието в изборния развой и финансирането на предизборните акции. Надграденият указател е създаден посредством модерни технологии, с комфортен, банален и динамичен потребителски интерфейс. Той съставлява уеббазирана система, която също по този начин съхранява информация за настоящи и отминали акции. Използваната технология разрешава продан на данни със съществуващи осведомителни системи и регистри и длъжностен безплатен продан за даване на точна и настояща информация в действително време, прецизират още от Министерството на електронното ръководство.

Системата се употребява посредством дипломиран електронен автограф (КЕП), а сигурността на данните се обезпечава посредством обществен и частен ключ. Данните, които Изборният кодекс изисква от партиите, обединенията и инициативните комитети, могат да бъдат изпратени когато и да е на денонощието. 

Допълнително облекчение е, че едно и също лице, с един дигитален документ, може да подава информация за няколко субекта след нужната оторизация, показват от ведомството.


 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР