Партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в избори,

...
Партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в избори,
Коментари Харесай

Партиите могат да обявяват дарителите си по електронен път

Партиите, обединенията и инициативните комитети, регистрирани за присъединяване в избори, към този момент имат опция да афишират донорите си по електронен път посредством дигитален документ. Това стана допустимо, откакто " Информационно обслужване " АД надгради поддържания от Сметната палата Единен указател по Изборния кодекс (ЕРИК), оповестиха от пресцентъра на Министерството на електронното ръководство. 

Досега донорите се обявяваха само на книжен притежател. Съгласно Изборния кодекс участниците в изборите – партии, обединения и инициативни комитети, са задължени в 5-дневен период от разкриване на предизборната акция да показват в Сметната палата информация за всички свои донори, претенденти и членове на инициативните комитети, които са дали средства, както и данни за социологически, рекламни и PR организации. Законодателната рамка изисква и заявления за произхода на дарените средства – със заличени персонални данни. Участниците в изборите са задължени да подават към ЕРИК всяка последваща нова информация и по време на акцията в период до 7 дни от възникването ѝ. Срокът за подаването на информация за идните избори за кметове и за общински съветници изтича през днешния ден (4 октомври 2023 г.).

Възможността за подаване на данните по електронен път посредством дигитален документ улеснява оптимално участниците в изборите, пести време и старания, като усилва доста прозрачността и доверието в изборния развой и финансирането на предизборните акции. Надграденият указател е създаден посредством модерни технологии, с комфортен, банален и динамичен потребителски интерфейс. Той съставлява уеббазирана система, която също по този начин съхранява информация за настоящи и отминали акции. Използваната технология разрешава продан на данни със съществуващи осведомителни системи и регистри и длъжностен безплатен продан за даване на точна и настояща информация в действително време.

Чрез надградения ЕРИК се обезпечава високо равнище на сигурност на изпратените документи. Системата се употребява посредством дипломиран електронен автограф (КЕП), а сигурността на данните се обезпечава посредством обществен и частен ключ. Данните, които Изборният кодекс изисква от партиите, обединенията и инициативните комитети, могат да бъдат изпратени когато и да е на денонощието бързо, елементарно и комфортно. Допълнително облекчение е, че едно и също лице, с един дигитален документ, може да подава информация за няколко субекта след нужната оторизация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР