Парниковите газове в атмосферата са се увеличили миналата година с

...
Парниковите газове в атмосферата са се увеличили миналата година с
Коментари Харесай

Парниковите газове са се увеличили рекордно през 2016 година

Парниковите газове в атмосферата са се нараснали предходната година с ритъм, какъвто не е следен от милиони години, оповестиха международните осведомителни организации, базирайки се на Световната метеорологична организация .

Атмосферната централизация на въглероден двуокис - главния парников газ, е повишена на 403,3 елементи на милион през 2016 година, при 400 през 2015 година Такова равнище е имало преди 3 до 5 милиона години, когато температурата е била с 3 градуса Целзий по-висока, а морското ниво - с до 20 м по-високо от днешните.

Темпът е с 50 % по-бърз от междинния през предишното десетилетие, поради което равнищата на въглеродния двуокис са надхвърлили с 45 % доиндустриалните.

" Без бързо ограничение на равнищата на въглероден двуокис и на другите парникови излъчвания, ще се запътим към рисково нарастване на температурата до края на века, доста над избраната цел от Парижкото съглашение за климата ", съобщи генералният секретар на Световната метеорологична организация Петери Талас .

Освен излъчванията, дължащи се на човешка активност , най-голяма причина за увеличението на парниковите газове е явлението Ел Ниньо , което провокира суши и понижи способността на растенията да гълтам въглеродния двуокис.

Специалистите съдят за праисторическите равнища на парниковите газове от дребните мехурчета въздух, уловени в античния антарктически лед. Още по-стари данни получават от фосилите и химикалите в седиментите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР