Парламентът в Израел прие с крехко мнозинство закон, който ограничава

...
Парламентът в Израел прие с крехко мнозинство закон, който ограничава
Коментари Харесай

С нов закон Израел може да ограничава търговията в събота

Парламентът в Израел одобри с нежно болшинство закон, който лимитира опцията за търговия в събота, оповестиха " Ройтерс " и израелски медии. Текстът дава на вътрешния министър опция да анулира наредби на локални управляващи, които позволяват отваряне на магазини и заведения за хранене по време на шабат.
Законодателството, стартирано от вътрешния министър Ариех Дери от ултраортодоксалната партия " Шас ", ще засегне всички нови магазини, които биха желали да останат отворени на шабат. За настоящите в този момент обекти обаче нищо няма да се промени, а те са дребен брой: множеството търговски обекти, държани от евреи, обичайно затварят порти от петък по залез слънце за идващите 24 часа. Дери, представен от в. " Йедиот ахронот ", споделя, че това не е " победа на ултраортодоксалните ", а на " безмълвното болшинство в Държавата Израел, което желае да резервира еврейския темперамент на страната и да се почива в деня за отмора. "

" Шас " и друга ултраортодоксална организация даже заплашиха, че ще изоставен кабинета, в случай че не се наложат ограничавания върху търговията в събота, и сложиха на тестване нежната коалиция на Нетаняху. Миналата седмица кнесетът одобри още един закон - налагащ по-сериозен предел на гласуванията за подябла на Ерусалим - който беше обвързван с ортодоксална партия.

Според " Ройтерс " Нетаняху е споделил на групата на партията си " Ликуд " в Народното събрание, че всеки глас против законодателството би представлявал избор на съмнение в държавното управление. Най-малко един от личните му депутати обаче не поддържа законодателството. Министърът на защитата Авигдор Либерман, който води националистическата (но всемирски ориентирана) партия " Израел - наш дом ", сподели, че партията му няма да поддържа вота и дефинира законопроекта като " неуместен ". Кнесетът одобри текста с болшинство единствено от един глас - 58 депутати гласоподаваха " за ", а 57 " срещу ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР