Парламентът ще изслуша председателя на Държавната агенция за бежанците при

...
Парламентът ще изслуша председателя на Държавната агенция за бежанците при
Коментари Харесай

Отхвърлиха предложението на ГЕРБ-СДС за изслушване на Кирил Петков относно мерките за овладяване на ценовата криза

Парламентът ще изслуша ръководителя на Държавната организация за бежанците при Министерския съвет по отношение на положението на спешните центрове и готовността за даване на експертна и преводаческа помощ. Това взеха решение депутатите с приемането на програмата на Народното събрание за тази седмица при започване на днешното пленарно съвещание.

В дневния ред, по предложение на ГЕРБ-СДС, е планувано и чуване на ръководителя на Оперативно-координационната група за евакуацията и настаняването на бежанците от Украйна Валери Рачев по отношение на ограниченията на държавното управление, свързани с бежанската вълна. В четвъртък е включено и чуване на шефа на Националната здравноосигурителна каса Петко Салчев по отношение на промените за разпределяне, погашение, ремонт и контрола за даването на помощни средства и съоръжения за потребностите на хората с увреждания.

Не беше признато предлагането на ГЕРБ-СДС за чуване на премиера Кирил Петков по отношение на ограниченията за преодоляване на ценовата рецесия. Парламентът разисква и проекторешение за приемане на процедурни правила за изискванията и реда за предложение на претенденти за шеф на Българската национална банка (БНБ), чуване и избор от Народното събрание (НС). Точката беше включена в програмата на Народното събрание по предложение на " ИТН ".

Първоначално със 101 гласа " за ", 32 " срещу " и 62 " въздържал се " депутатите включиха в програмата процедурните правила за избор на шеф на Българска народна банка, само че по-късно беше поискано прегласуване, което след това беше анулирано поради липса на кворум.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова разяснява, че още веднъж сме очевидци на казус в пленарната зала. В 9:15 часа към този момент Народно събрание няма кворум и то тъй като болшинството на " Продължаваме Промяната " не се записва – нещо, за което месеци наред твърдяхте, че е способ на опозицията, уточни тя. Защо се случи това, попита тя и си отговори – тъй като евентуално на съдружен съвет ръководещите не са се разбрали по какъв начин да заменят условията с доста по-ниски за шеф на Българска народна банка.

ГЕРБ-СДС настоя процедурните правила, както беше препоръчано, да бъдат разисквани, тъй като Народното събрание е органът, който би трябвало да вземе едно такова значимо решение. Влязохте в супер странна догадка едно признато към този момент решение да бъде прегласувано, което е неприемливо, уточни ръководителят на парламентарната група Десислава Атанасова. Ако считате, че при второто гласоподаване няма кворум, може да поискате трето гласоподаване, както не един път сте правили, когато очаквате различен резултат, или да прекратите съвещанието на Народно събрание, обърна се тя към ръководителя на Народното събрание.

Щом никой не е оспорвал кворума и има 62 гласа, решението е признато, заключи ръководителят на ПГ " ИТН " Тошко Йорданов, цитирайки колежката си и някогашен ръководител на 45-то и 46-то Народно събрание Ива Митева. При първото гласоподаване има годна воля и на това съображение точката е призната, разгласи ръководителят на Народното събрание Никола Минчев и посочи, че е отменил прегласуването.

Източник: Budilnikbg.com
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР