Парламентът се събра след поредна почивка, за да опита да

...
Парламентът се събра след поредна почивка, за да опита да
Коментари Харесай

Трети опит за избор на председател на 48 НС: Кирил Петков призова ГЕРБ да оттеглят Желязков

Парламентът се събра след поредна отмора, с цел да опита да избере ръководител на 48 Народно заседание при два несполучливи опита.

Десислава Атанасова от ГЕРБ предизвести, че се задава " конституционна рецесия ", при която законодателната власт ще блокира. Кирил Петков от Политическа партия на собствен ред прикани ГЕРБ да изтеглят Росен Желязков, откакто са видели, че не събира доверието на повече от половината депутати в залата.

Всяка от четирите партии - ГЕРБ, Политическа партия, Българска социалистическа партия и " Възраждане " - обаче отхвърли да отстъпи и още веднъж номинира същите претенденти (Росен Желязков, Никола Минчев, Кристиан Вигенин и Петър Петров).

" Заявката кой ще е ръководещ и съпротива - градивни или анархисти - ще бъде изпълнена със наличие. Изборът на ръководител в първото съвещание е норма, с която сме се съобразявали. Всички би трябвало да осъзнаят, че е редно да я съблюдават. Ние сме осъзнавали по какъв начин ни е подреждал вотът на българските жители и при избора на Ива Митева от Има Такъв Народ, и при избора на Никола Минчев. Тогава ние не излъчихме претендент за ръководител на Народното събрание. Съветвам всички за повече разсъдък ", сподели Десислава Атанасова с апел Росен Желязков да бъде подсилен.

Асен Василев отхвърли " леко назидателната лекция " на ГЕРБ и уточни, че опозицията има право да гласоподава срещу претендента за ръководител на първата мощ - по този начин както ГЕРБ са дали своят вот срещу Никола Минчев през декември 2021.

" Най-нормалното нещо е първата политическа мощ да си обезпечи болшинство за избор на ръководител и за избор на кабинет ", разяснява Василев.

Той дефинира като " или доверчивост, или подмолни сделки " предпоставката на ГЕРБ, че опозицията ще поддържа техния претендент.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи нападна Василев, като му разгласи, че " никое Народно заседание като се изключи предходното не е образувало болшинство, преди да избере ръководител ".

" Трябва да започва тази институция. В това няма нищо тяснополитическо, има държавническо ", сподели Цонев, който поддържа Росен Желязков при двете по-ранни гласувания. " Никой от конституционалистите не е предполагал, че българският парламент ще стигне до такава степен, че да се самоблокира. Никой от нас не е обещавал пред гласоподавателите си, че ще блокира работата на Народното събрание ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР