Парламентът прие решение във връзка с приемането на еврото у

...
Парламентът прие решение във връзка с приемането на еврото у
Коментари Харесай

Депутатите решиха да задължат кабинета да ускори работата по приемане на еврото

Парламентът одобри решение по отношение на приемането на еврото у нас. Според решението Министерският съвет, в съгласуваност с Българска народна банка, би трябвало да форсира консултациите и договарянията с европейските институции, с страните членки, чиято парична единица е еврото, и с страните, участващи в Механизма зa o6менните курсове, с оглед приемане на еврото в Република България с целева дата 1 януари 2024 година

Решението беше признато със 157 гласа „ за “, 28 „ срещу “ и 23 „ въздържал се “. Против решението гласоподаваха от „ Възраждане “, от гласоподаване се въздържаха Българска социалистическа партия. Повечето депутати от „ Български напредък “ също се въздържаха, като един гласоподава „ срещу “. Всеки един депутат от ГЕРБ, „ Продължаваме промяната “, Движение за права и свободи и „ Демократична България “ гласоподава „ за “.
 Гласуване за ускорени договаряния за влизане в Еврозоната Гласуването за ускорени договаряния за влизане в Еврозоната
„ Правителството в съгласуваност с Българска народна банка и другите виновни институции да форсира процеса на техническата подготовка за приемане на еврото, според Националния проект за въвеждане на еврото, признат от Министерски съвет на 27 май 2022 година “, се споделя в решението.

България приема еврото при опазване на формалния валутен курс на лв. към еврото, еднакъв на централния курс от 1,95583 лева.за 1 евро, се планува в проекторешението.

Решението беше признато след дълги диспути. Преди гласуването му пък от Българска социалистическа партия желаеха съвещанието да бъде прекъснато, дебатите да продължат и в утрешния ден, надлежно решението да се гласоподава на следващия ден. От „ Продължаваме промяната “ обаче настояха да се организира гласоподаване и тогава съвещанието да завърши. След това от Българска социалистическа партия желаеха 30 минути отмора, само че председателстващият Йордан Цонев от Движение за права и свободи даде отмора 15 минути.

След почивката от „ Възраждане “ направиха декларация по отношение на Северна Македония и чак по-късно депутатите минаха към гласоподаване.

Следващото съвещание на Парламента ще стартира на следващия ден в 09:00 часа.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР