Парламентът прие оставката на премиера Николай Денков, а така и

...
Парламентът прие оставката на премиера Николай Денков, а така и
Коментари Харесай

Готови сме да продължим напред. Парламентът прие оставката на Николай Денков

Парламентът одобри оставката на премиера Николай Денков , а по този начин и на цялото държавно управление. В сряда всички депутати в пленарната зала поддържаха неговото решение.

Министър-председателят подаде. Тя е част от проекта за ротация на " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) и ГЕРБ . Според него Денков би трябвало да остане отпред на кабинета за период от 9 месеца, а след него да бъде образувано държавно управление отпред с актуалната външна министърка Мария Габриел.

Новината идва на фона на през последните седмици. Те са свързани с избирането на нови членове наи с това кой да заеме позицията на.

По време на дебатите за оставката във вторник Денков изброи част от постигнатите от държавното управление му триумфи - приемането на България в Шенген, понижаване на растежа на инфлацията, по-добър граничен надзор и помощ за Украйна. Той още веднъж уточни, че идната стъпка са регулаторните органи.

" Готови сме да продължим напред по препоръчаните цели и стратегия с министър-председател Мария Габриел ", сподели Денков. Той добави и че неговата оставка е покана за започване на договарянията сред ГЕРБ и ПП-ДБ.

Опозицията употребява опцията да подлага на критика ръководството на ГЕРБ и ПП-ДБ.

" Това, което се случи през днешния ден, трябваше да се случи още преди 9 месеца ", сподели Тошко Йорданов от Има Такъв Народ.

Съпредеседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков отбрани кабинета и сподели, че той е основал упования на гласоподавателите, които са необратими.

" Днес към този момент българите чакат министър председател, който е просветен, проевропейски, уравновесен. Очакват във властта никой да не е с монопол. Очакват да няма държавен чиновник на никое място в страната, над който да е единствено Господ ", сподели той.

Оставката на кабинета получи 216 гласа " за " и нито един " срещу ".

Правителството на Денков ще извършва отговорностите си до избирането на нов кабинет.

Като последваща стъпка президентът Румен Радев би трябвало да организира съвещания с парламентарно показаните партии, а по-късно да връчи мандат за сформиране на държавно управление на най-голямата партия - ГЕРБ-СДС. Ако тя не успее да сформира държавно управление, мандатът ще отиде при идната по гласове партия - ПП-ДБ. Ако и вторият опит за сформиране на държавно управление е несполучлив, третият мандат се връчва на партия по желание на президента. В случай че и тя не успее да извърши мандата, Радев назначава служебно държавно управление, чиято съществена задача е да провежда предварителни парламентарни избори.

Официално ръководството на ГЕРБ и ПП-ДБ предходната година. Тогава Народното събрание поддържа основаването на кабинета " Денков-Габриел ". През последните седмици сред двете обединения има разногласия, които са свързани с това кой да заема, като съгласно последното предложение на ГЕРБ това би трябвало да е Мария Габриел.

е друга тематика, по която двете партии имат разлики. Според ПП-ДБ тя би трябвало да е част от целите на държавното управление и съглашението за ръководство. Според ГЕРБ и Движение за права и свободи, които не вземат участие публично във властта, обаче регулаторите би трябвало да дойдат след съставянето на ново държавно управление.

През февруари ПП-ДБ предложи като метод да продължи взаимното си ръководство с ГЕРБ. ГЕРБ обаче и от своя страна предложи съдружно съглашение, което. ПП-ДБ видяха в него стъпка напред.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР