Парламентът отхвърли ветото на президента върху промени в Изборния кодекс.

...
Парламентът отхвърли ветото на президента върху промени в Изборния кодекс.
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли ветото върху Изборния кодекс

Парламентът отхвърли ветото на президента върху промени в Изборния кодекс. Така наново бе признато смесеното гласоподаване и връщане на хартиената бюлетина.

Законът беше подсилен от 125 депутати в залата, като 101 бяха " срещу и нито един " въздържал се ".

В претекстовете си за връщане на закона президентът показва, че, въвеждайки различно два метода на гласоподаване в границите на една и съща секция – с бюлетина за машинно гласоподаване и с хартиена бюлетина, законодателят не работи в рамките на законодателната целенасоченост, а основава условия тайната на вота да бъде нарушавана. Президентът сочи, че според от броя на гласоподавателите, които ще гласоподават по единия или по другия метод, може да се стигне до идентифициране на техния избор, което единствено по себе си води до взаимното обезсмисляне и на двата различни способа за гласоподаване и се отхвърля смисълът на изборите като инструмент на демокрацията.

Радев показва противоречие и с характерността на машинното гласоподаване като тип електронно гласоподаване, реализирано в следена среда. Той отбелязва, че това опонира на задачата гласоподавателите да имат " право на избор " сред хартия и машина, защото във всички случаи отчитането на резултатите от машинното гласоподаване ще става не от машината, а посредством броене от секционната изборна комисия на бюлетините от машинно гласоподаване. Държавният глава не е склонен с отпадането на протокола от машинното гласоподаване и прехвърлянето на данни от записващото техническо устройство.

Президентът поддържа самодейността на законодателя за даване на достъп до изходния код и понижаване на подозренията за непозволено манипулативно влияние върху машините за гласоподаване, само че акцентира, че отвън последните 10 дни преди изборния ден липсва времево ограничаване за достъпа. Отбелязва се, че за установяване на субектите, на които ще се даде достъп до изходния код, се основават предпоставки за нарушение на равенството пред закона, което би лимитирало както партиите и обединенията, които не са минали изборната преграда на предходните парламентарни избори, по този начин и инициативните комитети да се срещнат с кода и да образуват своя обоснована преценка по отношение на гаранциите за сигурността на машинното гласоподаване.

На последващо място Румен Радев нападна превръщането на разписката в " бюлетина от машинно гласоподаване ". Подчертава, че ЦИК следва да разгласи решението си за установяване на спомагателни отбрани на профилираната хартия, която ще се употребява за печатане на бюлетина от машинно гласоподаване, и да разгласи това решение след оповестяване на изборния ден за завършен.

В претекстовете си президентът показва още, че се трансформират условията към членовете на секционни изборни комисии отвън страната, като отпада опцията министърът на външните работи да се позове на оферти от организации на български жители в съответната страна и по този метод голословно е стеснено тяхното присъединяване в изборния развой.

Радев отбелязва също, че с измененията се отстранява опцията за пробно отдалечено гласоподаване в електронна среда, даже и в пробната му форма.

 

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР