Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за

...
Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за
Коментари Харесай

Бутнаха президентското вето за отбраната

Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за защитата и въоръжените сили. Това стана със 131 гласа „ за ", 71 „ срещу " и 20 „ въздържали се ".

Законопроектът бе признат на второ четене на 27 септември. С него се вкараха условия при назначението на непрекъснат секретар на защитата, като според признатия закон на този пост се назначава държавен чиновник с професионален опит не по-малко от 8 години и 4 старши сан. Другото условие, против което президентът възразява, е началникът на защитата да е изпълнявал управителна служба в държавна администрация не по-малко от 3 години, от които не по-малко от 1 година в Министерството на защитата. Поради ветото на президента от 6 октомври депутатите разгледаха измененията отначало. Ветото към този момент бе преодоляно от Парламентарната комисия по защита.

Българска социалистическа партия застана зад Румен Радев. " Правите го единствено, тъй като сте безконечна съпротива ", отвърнаха ръководещите. Председателят на Комисията по защита и народен представител от ГЕРБ ген. Константин Попов зави, че няма нищо неприятно да има върховен офицерски състав. „ Нима всичко би трябвало да става на мрачно? С този акт ще дадем видимост на процесите, които текат във въоръжените сили. Не желаеме Народно събрание да абдикира от опциите си. Напротив, то би трябвало да има благоприятни условия, обезпечени по един законов, правов ред ", уточни той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР