Парламентът отхвърли предложението за създаване на центрове за преброяване на

...
Парламентът отхвърли предложението за създаване на центрове за преброяване на
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха идеята за преброителни центрове. Дебатите за хартиените бюлетини продължават

Парламентът отхвърли предлагането за основаване на центрове за броене на гласовете от избори. Идеята беше на „ Демократична България “ и беше показана като отговор на концепцията за връщане на хартиените бюлетини като опция на машинното гласоподаване.

Това се случи в четвъртък по време на второто и дефинитивно гласоподаване на плана за промени в Изборния кодекс в Народното събрание. Той планува връщане на хартиените бюлетини и промени в машинното гласоподаване, които на процедура го обезсмислят. До гласоподаване на тези оферти, против които имаше митинги, към момента не се е стигнало.

Дебатите и гласуването не престават и сега. С гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия Народното събрание одобри съвещанието да продължи до момента в който не бъдат разисквани и гласувани всички оферти за промени в Изборния кодекс.

Предложението на „ Демократична България “ предвиждаше и преброителни комисии, които да се назначават от районните изборни комисии и да дават отговор за избрани сектори. Според плана комисиите щяха да броят гласовете и да изготвят протокол с резултатите. Предложението беше аргументирано с това, че връщането на хартиените бюлетини ще затрудни секционните комисии, тъй като преброяването им и съставянето на протоколите лишава повече време и разрешава повече неточности.

„ Какво оферирате, с цел да понижим грешките, които ще са с хиляди след връщането на хартиените бюлетини? Ние това предлагаме “, сподели Мартин Димитров от „ Демократична България “ по време на дебатите.

Срещу предлагането за така наречен преброителни центрове гласоподаваха депутатите от ГЕРБ, Движение за права и свободи, „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия, а го поддържаха „ Продължаваме промяната “ и „ Български напредък “.

Депутатите гласоподаваха и за част от другите оферти за промени в Изборния кодекс. Основните промени, които бяха подкрепени от болшинството, беше въвеждане на видеонаблюдение и снимане на броенето на бюлетините в изборните секции.

Депутатите взеха решение също гласоподавателите да не гласоподават в кабини, а зад паравани , които да пазят тайната на вота при гласоподаване с машина или хартиена бюлетина. Предложението е на Българска социалистическа партия и беше подкрепено от всички парламентарни групи.

И двете оферти бяха стимулирани с желанието на партиите за понижаване на злоупотребите при гласоподаване и броене на гласовете.

Мнозинството депутати обаче не поддържаха разширението на Централната изборна комисия (ЦИК). Проектът предвиждаше броят на членовете на ЦИК да се усили от 15 на 25 с опция за възобновяване на състава след всеки избор. Предложението беше на Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ и беше подкрепено от правната комисия, само че в пленарната зала го поддържаха единствено обединенията, които към този миг нямат свои представители в изборната комисия – „ Продължаваме промяната “, „ Възраждане “ и „ Български напредък “.

Народните представители резервираха съществуването на регион „ Чужбина “, откакто ГЕРБ не поддържа личното си предложение за премахването му. Необходимите заявки за откриване на нова секция в чужбина остават 40. Първоначално ГЕРБ предложиха заявките да се усилят на 100, само че след изказване на ръководителя на партията Бойко Борисов депутатите от партията се отхвърлиха от предлагането си.

Най-спорните промени в законопроекта за смяна на изборните правила обаче са връщането на всеобщото потребление на хартиените бюлетини и условието разписките от машините за гласоподаване да се броят и резултатите да се одобряват като резултати от изборите – нещо, което на процедура обезсмисля машинното гласоподаване.

В края на ноември на 18-часово среднощно съвещание на правната комисия ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия утвърдиха. Те стимулират предложенията си с изказвания за операция на машинния избор, които, и с недоказаната теза, че машинното гласоподаване понижава изборната интензивност.

„ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ се опълчват на тези промени с аргумента, че връщането на хартиените бюлетини ще усили изборните измами. Те приканиха за митинги против законовите промени.

През последните седмици два пъти против измененията в Изборния кодекс.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР