Парламентът отхвърли на първо четене промени в Закона за лова

...
Парламентът отхвърли на първо четене промени в Закона за лова
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли промени, свързани с лова и дивеча

Парламентът отхвърли на първо четене промени в Закона за лова и запазване на дивеча, импортирани от ръководителя на ПГ на "Обединени патриоти " Волен Сидеров Волен Николов Сидеров е български публицист и политик, водач на Политическа партия... към профила и група народни представители. В гласуването участваха 170 депутати, от които 60 бяха "за ", 15 - "против ", а 95 се въздържаха.

В отчета на Комисията по земеделието и храните се показва, че задачата на измененията е да се даде опция на министъра на земеделието, храните и горите със заповед да трансформира периодите за ловуване на дивеч и да контролира числеността на дивечовите ресурси, според от биологичното развиване на дивеча и вредите, нанесени от него. Предвиждаше се заповедта да се издава след координиране с министъра на околната среда и водите, по предложение на изпълнителния шеф на Изпълнителната организация по горите или на изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните.

В мнение Министерството на земеделието, храните и горите е подкрепило законопроекта, само че обръща внимание, че със заповед не може да се трансформира период, избран в нормативен акт с сан на закон.

От Асоциацията на парковете в България са декларирали, че в закона и сега съществува опция при епизоотична конюнктура министърът да ползва хигиеничен отстрел на диви животни като част от ограниченията за профилактика, ограничение и очистване на заболяванията по животните. Според асоциацията биологичното развиване на дивеча и вредите, нанесени от него, по никакъв метод не кореспондират с предварителната защита на болестта.

От Българското сдружение за отбрана на птиците също са се оповестили срещу законопроекта и опцията със заповед на министъра да се дефинират периодите за ловуване.

В пленарна зала Петър Петров от "Обединени патриоти " разясни, че предлагането е по отношение на заплахата от разпространяване на африканска чума по свинете, защото сега има огнища на това заболяване в прилежаща Румъния и съществува заплаха то да се трансферира на територията на страната ни, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР