Парламентът на Канада одобри закон, който задължава цифровите компании да

...
Парламентът на Канада одобри закон, който задължава цифровите компании да
Коментари Харесай

Канада атакува платформите със закон за медийно съдържание – Facebook отговори с блокиране на новините

Парламентът на Канада утвърди закон, който задължава цифровите компании да компенсират локалните медии за линкове към техни публикации – стъпка, поради която Фейсбук съобщи, че ще блокира достъпа на канадските консуматори до новинарско наличие в платформата си, както направи преди две години в Австралия.

Гугъл, благосъстоятелност на Alphabet, също алармира за вероятни ограничавания на новинарското наличие в своята функционалност за търсене в Канада в отговор на законодателството.

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо съобщи, че държавното управление няма да отстъпи, и упрекна Фейсбук и Гугъл, че ползват тактики на тормоз, с цел да реализиран своето. „ Това няма да проработи “, сподели той по-рано през юни.

Приемането на законодателството тази седмица е вторият ход в границите на към три месеца, когато канадският парламент утвърждава нови регулаторни ограничения в цифровата сфера, което подразни водещите софтуерни компании. А колосите се тормозят от разпространяване на механизмите и в други страни.

През април Отава одобри законодателство, което ще задължи стрийминг платформите, като Netflix и YouTube, да показват повече канадско наличие на потребителите в тази страна.

Новият закон, признат от канадския сенат, изисква от платформите да подписват търговски покупко-продажби с издатели на вести, в това число печатни, онлайн и радио- и телевизионни издания, за тяхното наличие. Целта е да се обезпечи на медиите финансова помощ, с цел да се компенсира загубата на доходи от реклама, които бизнесът насочи към цифровата сфера.

В отговор Meta, компанията майка на Фейсбук, удостовери в четвъртък, че възнамерява да се съобрази със законопроекта, само че като приключи достъпа до вести във Фейсбук и Instagram за своите канадски консуматори. Meta не даде детайлности за периодите, само че сподели, че ще изтегли локалните вести от уеб страницата си, преди Законът за онлайн новините да влезе в действие (б.р. – законопроектът ще влезе в действие шест месеца откакто получи кралското одобрение).

Канада предприе промяната по образеца на Австралия, където през 2021 година влезе в действие подобен режим. В отговор на ресктрикцията незабавно Meta блокира новинарските материали в платформата си в символ на митинг. Забраната завърши, откакто компанията и Австралия подписаха договорка, в която длъжностните лица се съгласиха да облекчат наредбите за заплащане за наличието.

„ Издателите избират да споделят наличието си, тъй като това им е от изгода, до момента в който за нас то въобще не е изключително скъпо “, съобщи през май Ник Клег, президент по световните въпроси на Meta, с цел да изясни решението на компанията да блокира вести.

Тогава той добави, че канадският закон надвишава австралийския, защото слага цена на свободните линкове към уебстраници – „ което е в прорез със международните правила за правилата на авторското право и излага на риск свободния поток на информация онлайн “.

Meta пресмята, че нейният канал е обезпечил на канадските издатели на вести към два милиарда гости – посредством кликване върху линкове към вести – през 12-месечния интервал, завършил на 30 април.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР