Парламентарно представените партии, които много държат да бъдат наричани евроатлантически,

...
Парламентарно представените партии, които много държат да бъдат наричани евроатлантически,
Коментари Харесай

От еврото и оръжията печелят само елитите


Парламентарно показаните партии, които доста държат да бъдат наричани " евроатлантически ", се занимават с всичко друго, единствено не и с действителните проблеми на обществото. В четвъртък, да вземем за пример, след няколко часови полемики депутатите от евроатлантическата коалиция – т.е. ГЕРБ, Политическа партия, Движение за права и свободи и Демократична България – гласоподаваха за това Министерският съвет и Българска народна банка да ускорят техническата подготовка за приемането на еврото. След сходно бързане човек може да остане с чувството, че надали не 99% от българите стават и лягат с вярата по-бързо да се присъединим към еврозоната. Слушайки евроатлантическите депутати, можеш да решиш, че България към този момент се е сдобила с нов народен блян – да плащаме в евро, и то още на следващия ден, в случай че е допустимо.

Сигурно и на вас ви прави усещане, че никой от евроатлантическия хайлайф не дава отговор на най-елементарни въпроси като тези. Как тъкмо ще се промени животът ми към по-добро, в случай че вместо 1500 лв. получавам 750 евро? Как тъкмо България ще отлепи от последното място по приходи в Европейски Съюз, когато влезем в еврозоната? Защо някогашни комунистически страни като нашата - от рода на Полша, Чехия и Унгария, не демонстрират никакво предпочитание за бързо приемане на еврото? Защо в други някогашни комунистически страни като прибалтийските републики, които станаха членове на еврозоната, инфлацията е толкоз висока? След като еврото е такова универсално средство за повсеместен разцвет, за какво не съумя да избави Гърция от финансовия колапс? Няма отговори на тези въпроси. Или в случай че има, са толкоз обтекаеми, че нищо не се схваща от тях.

Включително и шефовете на Българска народна банка оня ден се оплетоха в такива политически правилни клишета, че откровено ми стана неловко за тях. Като сме приемели еврото, обясняваха, към този момент нямало да бъдем забутани в периферията, щели сме доста значими да станем. Моля? Не съм забелязал страни като Швеция и Дания, чиито жители отхвърлиха на референдуми приемането на еврото, да са забутани в периферията или жителите им да страдат от комплекс за непълноценност. Би било добре депутатите евроатлантици да поизчистят съзнанието си от догмите и да проумеят едно доста простичко нещо. Благосъстоянието на едно общество и развиването на неговата стопанска система нямат нищо общо с това дали плащаш в евро, долари, юани, рубли или левове. Конкретната валута няма никакво значение. От значение е само това по какъв начин си си устроил страната. Ако хората имат опция да работят и да изкарват положителни пари, в случай че служащите не са експлоатирани, а бизнесът не е подложен на непрекъснат рекет, една тогава ще заживеем по-добре. А влизането в еврозоната няма да реши нито един от тези проблеми. Ето за какво няма никакъв смисъл в този момент да си счупим краката, изпълнявайки командата " Бегом към еврото! ". 

Сигурен съм, че идната парламентарна седмица още веднъж ще бъде отдадена на една тематика, която няма нищо общо с действителните проблеми на обществото. Обаче отново ще се веят правоверни флагове и ще се произнасят речи, пропити с евроатлантически възторг. Досетихте се евентуално, за даване на оръжие на Украйна ще се приканва. И още веднъж новото болшинство в това Народно събрание – ГЕРБ, Политическа партия, Движение за права и свободи и Демократична България – ще се наложи. Хора, които не са ходили в казарма и не знаят по какъв начин се държи автомат, ще ни изясняват по какъв начин би трябвало да изнесем всичкото си годно оръжие в Украйна. Всъщност нямам нищо срещу подобен трансфер, стига той да бъде персонално сбъднат от най-гласовитите войнолюбци. И дано най-големите фенове на войната, които са толкоз смели от парламентарната естрада, персонално се включат в бойните дейности в Украйна. Това е най-хубавият образец за евроатлантическа взаимност, нали?

А най-невежият мотив на войнолюбците е по какъв начин като си дадем остарялото оръжие на Украйна, още на другия ден сме щели да получим чисто ново по линия на НАТО, напряко от склада щели да ни го донесат. Като чувам сходни глупотевини, се сещам как преди 20 години ни убеждаваха да се присъединим към така наречен " обединението на искащите ", която под управлението на Съединени американски щати нахлу в Ирак. Българските почитатели на това навлизане ни обясняваха по какъв начин с помощта на присъединяване си ще получим супер преференциални контракти при възобновяване на Ирак и по какъв начин към България ще потекат неспирни потоци от милиони и милиарди долари. Разбира се, нищо не потече насам, а супер преференциалните контракти ги получиха американските компании. Е, несъмнено някой и различен $ са прибрали и българите, които тогава изключително гневно агитираха да участваме в нахлуването в Ирак. Все отново старанието им трябваше да бъде възнаградено. Преди 20 години естествените българи не получиха нищо. И през днешния ден няма да получим нищо. А от бързането към еврото и от пращането на оръжия за Украйна ще завоюват единствено елитите. Както постоянно става.

Коментар на Петър Волгин в предаването ``Политически НЕкоректно`/

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР