Парламентарната медийна комисия отхвърли протоворечивия законопроект на ВМРО, който предвиждаше

...
Парламентарната медийна комисия отхвърли протоворечивия законопроект на ВМРО, който предвиждаше
Коментари Харесай

Медийната комисия отхвърли борбата на ВМРО с фалшивите новини

Парламентарната медийна комисия отхвърли протоворечивия законопроект на Вътрешна македонска революционна организация, който предвиждаше затвор до 3 години и затваряне на уеб сайтове поради разпространение на подправени вести. От партията на вицепремиера Красимир Каракачанов желаеха и имуществена глоба от 500 до 2000 лв. за притежателя на домейн с текст без създател, който " популяризира дезинформация в интернет среда ".

Тези оферти бяха съществено подложени на критика от правозащитници, медийни специалисти и медии поради неяснотите, които позволяваха " чиста цензура " върху стеснен брой критици на властта.

Вътрешна македонска революционна организация стартира още веднъж " битката " си с подправените вести в разгара на рецесията с ковид. Тогава депутатите от участващата във властта партия внесоха промени в Закона за радиото и малкия екран, които дават формулировка на " дезинформация в интеренет среда ": " разпространяване посредством обществени мрежи, интернет уеб сайтове, или по различен метод в интернет средата посредством интернет страници налични от територията на Република България на обява, която съдържа погрешна информация, засягаща физически или юридически лица ".

Така и не стана ясно по какъв начин това се разграничава от дефинициите за клеветата, която може да доведо до наказателно дело от частен темперамент по просба на потърпевшото лице. В това дело прокуратурата не взе участие. Такъв текст в закона сигурно би довел до усилване на контрола върху българските медии посредством прокуратурата, а смисълът не е изключително явен.

От Вътрешна македонска революционна организация желаеха още Съветът за електронни медии да получи нови пълномощия за " контрол за попречване и ограничение на дезинформация в интернет средата ". Ако в някой уебсайт е оповестена " дезинформация ", съветът ще би трябвало да разпорежда събаряне на информацията, предлагаха от партията на Красимир Каракачанов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР