Парламентарната комисията по конституционни въпроси ще гледа на второ четене

...
Парламентарната комисията по конституционни въпроси ще гледа на второ четене
Коментари Харесай

Конституционната комисия гледа промените в основния закон

Парламентарната комисията по конституционни въпроси ще гледа на второ четене измененията в Конституцията, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Промените към този момент бяха признати на първо четене в пленарна зала. Основните промени плануват правосъдна промяна, ограничение на президента при съставянето на служебно държавно управление и отпадане на възбраната министри и депутати да нямат двойно поданство.

Народните представители одобриха, че Народното събрание следва да не се разпуска, в това число и при предварителни парламентарни избори, като да не заседава единствено в интервал на предизборната акция.

Прие се и смяна в метода на назначение на служебния кабинет, като при избора на длъжностен министър-председател президентът има право на избор всред избран брой лица, които и към съответния миг към този момент заемат висша обществена служба - ръководител на Народно събрание, ръководител на Конституционния съд или шеф на Българска народна банка.

Народно събрание одобри окончателното делене на Висшия правосъден съвет на два обособени органа, като Висшият правосъден съвет ще остане административен и кадрови орган само за съдиите и се предлага и основаване на прокурорски съвет като административен и кадрови орган за прокурорите и следователите. По отношение на Висшия правосъден съвет според препоръчаните промени петима от членовете се избират от Народното събрание, като двама – ръководителят на Върховен касационен съд и ръководителят на Върховен административен съд, са членове по право. Мандатът им ще бъде 4 години и няма да могат да бъдат преизбирани незабавно след приключване на този период.

Според промените, които бяха признати прокурорският съвет ще бъде формиран от 10 членове, от които: шест, избирани от Народното събрание; двама, избирани директно от прокурорите; един от следователите и един от основния прокурор като член по право. Предвижда се ограничаване в състава на органа - от квотата на Народното събрание да бъдат избирани прокурори и следователи, тъй като противното би довело до разбъркване на салдото сред квотите, очакван в Законопроекта. Мандатът им ще бъде 4 години и не могат да бъдат преизбирани незабавно след приключване на този период.

Депутатите одобриха функционалностите на прокуратурата да се съсредоточат главно в наказателното правосъдие, като се лимитират пълномощията на основния прокурор. Главният прокурор се назначава и освобождава от Прокурорския съвет за период от пет години с опция за наново назначение единствено за още един мандат.

Народните представители одобриха и уреждането на самостоятелна конституционна тъжба, като всеки един български жител при избрани условия ще има опция директно да се обърне към Конституционния съд в случаите, когато неговите права са застрашени или уредени по метод, който не подхожда на Конституцията.

Депутатите одобриха, че за депутат може да бъде определен български жител, който е навършил 21 години, не е подложен под забраняване и не изтърпява наказване отнемане от независимост. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР