Парламентарната комисия по икономически и парични въпроси в Европарламента ще

...
Парламентарната комисия по икономически и парични въпроси в Европарламента ще
Коментари Харесай

Брюксел си търси еврокомисари - финансов и търговски

Парламентарната комисия по стопански и парични въпроси в Европарламента ще организира чуване на Марейд Макгинес (Ирландия) на 2 октомври, с цел да направи оценка дали тя е подобаваща за еврокомисар за финансовите услуги, финансовата непоклатимост и съюза на финансовите пазари.

Ще бъде изслушан и Валдис Домбровскис (Латвия), който е изпълнителен заместник-председател на Комисията, който е препоръчан да поеме отговорност за ресора търговия. Той е поканен на чуване в петък следобяд, което се провежда от комисията по интернационална търговия с присъединяване на комисиите по външни работи, стопански и парични въпроси, развиване и бюджети. Тъй като Домбровскис е към този момент член на Комисията, въпросите към него ще целят да открият дали той е подобаващ за новия сектор.

Марейд Макгинес е член на Европейския парламент от 2004 година, а от 2014 година е заместник-председател на Парламента. Домбровскис е някогашен министър-председател на Латвия и е заместник-председател на Европейската комисия от 2014 година Те ще бъдат изслушани, с цел да заменят комисарят по търговията Фил Хоган, който подаде оставка в края на август поради абсурда „ Голфгейт”. Той съвместяваше и двата ресора.

Фил Хоган подаде оставка след изказванията, че е нарушил разпоредбите на карантината по отношение на Ковид-19, като е взел участие в церемония вечеря в голф клуб в родната си Ирландия в наличието на 80 души. Новината за оставката на Фил Хоган пристигна, откакто ирландският министър председател Михол Мартин съобщи, че върховен чиновник е нарушил изцяло ирландските правила в битката с ковид, целящи ограничение на пандемията. Фил Хоган към този момент се извини за присъединяване във вечерята в Западна Ирландия, само че от държавното управление допълниха, че е станало ясно, че той е нарушил и разпоредбите за самоизолация при идването си от Брюксел.

След като претендентите бъдат оценени, Парламентът ще организира пленарно гласоподаване на 7 октомври.

Процедурата в Парламента

Когато член на Европейската комисия би трябвало да бъде сменен или има основни промени в ресорите на комисари, Парламентът кани претендентите за новите позиции на чувания, с цел да могат да бъдат преценени техните качества. Процедурата е сходна на тази при избора на Европейската комисия при започване на парламентарния мандат. Първо, парламентарната комисия по правни въпроси преглежда декларацията за финансовите ползи на всеки претендент, с цел да се увери, че липсват спорове на ползи. Това е авансово изискване за осъществяване на чуване на претендента.

Изслушването се провежда от комисиите, в чиито пълномощия попада съответният сектор. Преди да се яви персонално пред депутатите, претендентът дава отговор на писмени въпроси. Самото чуване продължава три часа и се излъчва онлайн. След като то завърши, виновните комисии приготвят писмо за оценка.

Конференцията на ръководителите на парламентарни комисии прави оценка резултатите от чуванията и изпраща своите изводи на водачите на политическите групи и ръководителя на Парламента, които заседават в Председателския съвет. Те дават отговор за окончателната оценка и вземат решение дали да приключат чуванията или да подхващат други ограничения. След края на чуванията Парламентът пристъпва към пленарно гласоподаване.

От процедурна позиция, Парламентът има консултативна роля във връзка с обособени претенденти за комисари, до момента в който във връзка с цялата Комисия той има пълномощия да одобри или отхвърли състава ѝ. Съгласно съглашение сред Парламента и Комисията ръководителят на Комисията би трябвало да вземе поради мнението на Парламента за обособени претенденти или за промени в структурата на Комисията.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР