Парламентарната комисия по бюджет и финанси гласува на второ четене

...
Парламентарната комисия по бюджет и финанси гласува на второ четене
Коментари Харесай

Предпоследно: Максималният осигурителен доход става 3400 лв. ДБ реши да не се кара с коалицията |

Парламентарната комисия по бюджет и финанси гласоподава на второ четене Законопроекта за бюджет на Държавното публично обезпечаване (ДОО). 

Дебатът в комисия беше спокоен и не се стигна до конфликт за заложеното нарастване на оптималния застрахователен приход от 3000 на 3400 лева Миналата седмица прехвърчаха искри в обединението точно по този въпрос. Ивайло Мирчев от Демократична България съобщи, че ще внесат такова предложение, а Любомир Каримански от Има Такъв Народ даде обещание спор по тематиката.

Между първо и второ четене обаче оферти за заледяване на оптималния застрахователен приход внесоха от Движение за права и свободи и ГЕРБ-СДС, които бяха отхвърлени. Георги Ганев от Демократична България пък съобщи, че след извършени диалози с представители на сектора е станало ясно, че сред 1/3 и половината от IT чиновниците се обезпечават на повече от 3000 лева, а компаниите са се съгласили за увеличението на тавана. Ганев добави, че поема уговорката за основаване на нова формула за определянето на максимума. Очаква се такава да бъде препоръчана при актуализацията на бюджета през юли.

Бившият министър на образованието Красимир Вълчев изиска облекчената данъчна политика за IT бранша и таванът от 3000 лева да се запазят. Той съпостави предлагането си с практиката в Северна Македония. Румен Гечев от Българска социалистическа партия иронично отговори, че щом сътрудника му от ГЕРБ желае да съпоставя страната със Северна Македония, то скоро можело да стартираме да се съпоставяме и с Африка. Гечев настоя, в случай че ще се съпоставяме с някого, то това да е с Европейски Съюз.

Финансовият министър Асен Василев попита Вълчев дали ще желае такава мярка единствено за IT бранша - 25% от хората, получаващи заплата над 3000 лева, или за всички - да вземем за пример банкери и в това число депутати. Депутатът от ГЕРБ-СДС въпреки всичко се съгласи, че предлагането му не е точно. Предложението му не беше признато.

Какво още е заложено в бюджета за ДОО?

В законопроекта е планувано нарастване на минималната работна заплата и на минималния застрахователен приход от 650 лева на 710 лева Увеличава се и минималният застрахователен приход за записаните аграрни стопани - от 450 на 720 лева

От 1 юли се актуализират пенсиите с 6,1%, като минималният размер на пенсията за стаж ще се усили два пъти - до 370 лева до 30 юни и до 392, 57 лева - от първи юли. От тази дата обществената пенсия става 180,37 лева

Помощите за безработица също се усилват от първи април - минималното на ден заплащане ще бъде 18 лева, а оптималното - 85,71 лева Обезщетението за развъждане на дете до две години също се повишава от първи април - от 650 на 710 лева

Очаква се бюджетът на ДОО да бъде признат на второ четене в зала във вторник.

В началото на месеца проектобюджетът беше признат от, а по-късно и импортиран в Народното събрание. Още на 2 февруари стартира ударното му разглеждане в парламентарните комисии, а последните от тях го гласоподаваха предишния вторник. Миналата сряда депутатите поддържаха дребните бюджети - на и на, като срокът за оферти сред двете четения беше понижен на 5 дни. По предложение на Любомир Каримански това се случи и с огромния бюджет. Председателят на Народно събрание Никола Минчев предвижда, че. Същото даде обещание и финансовият министър Асен Василев, който възнамерява и. Заради  на Народно събрание обаче е допустимо Народното събрание да одобри Бюджет 2022 още преди края на февруари.

Още оферти

Беше отхвърлено предлагането на някогашния обществен министър Деница Сачева (ГЕРБ), която изиска спомагателни хонорари за 1700 чиновници на Национален осигурителен институт поради работата им на първа линия в изискванията на пандемия. За тази мярка ще са нужни спомагателни 4 млн. лева Първоначалната концепция на Сачева бе такива помощи да получат всички чиновници на Национален осигурителен институт, за което ще са нужни малко над 8 млн. лева Това предложение беше отхвърлено от работната група и по тази причина Сачева го промени. Въпреки това обаче то не беше признато.

Както в зала, по този начин и през днешния ден Ирена Димова от ГЕРБ настоя за анулация на нарастването на минималния застрахователен приход за земеделците . Тя попита и дали тези микропроизводители ще получат държавна помощ. Това предложение също беше отхвърлено. Василев отговори, че е планувана еднократна помощ в размер на 1000 лева Той изясни, че в тази категория попадат сред 27 000 и 31 000 души, както и че нужната сума по тази мярка ще е към 5 млн. лева

Сачева повтори предлагането си от предходната седмица за анулация на тавана на пенсиите . Тя съобщи, че по този начин работещите ще са подтиквани да се обезпечават на действителните си приходи. Асен Василев изясни, че има смисъл от отпадането на тавана на пенсиите, само че по думите му ще е вярно това да се случи с пенсионната промяна и създаването на механизъм за оптималния застрахователен приход. Все отново членовете на комисията отхвърлиха предлагането на някогашния обществен министър

Беше отхвърлено и предлагането на Движение за права и свободи за увеличение на помощта при гибел на обезпечено лице - от 540 на 600 лева .

" Знаете какъв брой коства едно заравяне, а разходът за тази смяна е към 400 000 лева ", съобщи Хасан Адемов от придвижването.

Сачева поиска още помощите за развъждане на дете до две години да се изплащат в 70% от размера им , даже и когато майките решат да се върнат на работа.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР