Парламентарната икономическа комисия прие на първо четене Законопроекта за изменение

...
Парламентарната икономическа комисия прие на първо четене Законопроекта за изменение
Коментари Харесай

Няма руски петрол за Лукойл, България се отказва от дерогацията, реши икономическата комисия

Парламентарната икономическа комисия одобри на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, импортиран от Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ и Ивайло Мирчев на 28 юли 2023 година

 

Законопроектът беше подсилен с 12 гласа " за ", при 5 " срещу ", нямаше въздържали се.

 

Законопроектът планува в 30-дневен период от влизането му в действие Министерският съвет да анулира дерогацията за България за съветския нефт. В случай че Съветът по сигурността към Министерския съвет смята, че срокът е непълен, предлага на Народното събрание да дефинира различен период с преднамерено решение, който период става наложителен за Министерския съвет. Министър-председателят управлява дейностите по процеса и носи отговорност пред Народното събрание за осъществяването им, се показва още в законопроекта.

 

В претекстовете към проектозакона се показва, че прекратяването на дерогацията от петролното ембарго ще бъде втората стъпка в лишаването на " Лукойл ", а оттова и на Кремъл, от спомагателните облаги за финансиране на военните му старания в Украйна. Ако съветската компания не съблюдава изискването за цялостна диверсификация на доставките на недопечен нефт, държавното управление би трябвало да сложи рафинерията и всички останали активи, притежавани от " Лукойл ", под държавен надзор посредством необикновен търговски шеф.

 

Първата стъпка беше прекратяването на концесионния контракт с " Лукойл " за употребата на петролния терминал Росенец, се припомня още в претекстовете, като се акцентира, че това ще помогне на България да подсигурява, че терминалът не се употребява за отбягване на наказания посредством контрабанда на нефт и би подсигурило вярното отчитане на приходите от Данък добавена стойност и акцизи, които са жизненоважни за фискалната сигурност.

 

С оферти за промени в Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, в проектозакона се планува, че при определяне на условия, които заплашват националната сигурност, публичния ред, доставката на сериозни запаси, нарушение на конкуренцията при положение на монополно или господстващо състояние, когато това заплашва националната сигурност, или нарушение интернационалните ограничаващи ограничения или такива на Европейския съюз, които са наложителни за България, Съветът по сигурността към Министерския съвет предлага започването на процедура за назначение на необикновен търговски шеф.

 

Проектозаконът планува особеният търговски шеф да се назначава по предложение на Министерския съвет от Народното събрание не по-късно от 2 седмици от предлагането. Особеният шеф се вписва по партидата на лицето в комерсиалния указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Особеният търговски шеф се назначава за период от 6 месеца, като този период може да бъде продължен еднократно за същия период, заяви Българска телеграфна агенция.

 

В средата на 2022 година Европейската комисия позволи на България изключение от европейското петролно ембарго за Русия, което важи до края на 2024 година Преди лятната почивка на Народното събрание ГЕРБ-СДС, " Продължаваме Промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи внесоха предложение за неговото предварително преустановяване. Дерогацията влезе в действие на 5 декември предходната година по време на служебния кабинет и ще изтече на 31 декември следващата година.

 

При разискването на второ четена на плана на бюджет за 2023 година в отрасловата парламентарна комисия бяха импортирани две оферти по тематиката с дерогацията. Бюджетната комисия не одобри тогава нито едно от предложенията. Предложението на Венко Сабрутев от ПГ " Продължаваме Промяната-Демократична България " предвиждаше в 30-дневен период от обнародването на закона в " Държавен вестник " Министерският съвет да предприеме дейности за разбор на рисковете по отношение на предварителната анулация на дерогацията, а на Делян Добрев от ГЕРБ – това да стане в 7-дневен период. Ние показваме воля да прекратим дерогацията, съобщи тогава Делян Добрев, който разяснява предлагането на ГЕРБ. От ПП-ДБ показаха, че по принцип имат позиция в посока отпадане на дерогацията, само че не и без предварителни уверения, че в този период няма да се увеличи цената на бензина за потребителите и да има проблеми с доставките за българския пазар заради механически аргументи. Двете оферти тогава провокираха полемика сред членовете на комисията за изгодите и вредите за стопанската система ни, цените на горивата у нас, геополитическата ориентировка на страната в подтекста на войната в Украйна, възможния екологичен риск и за това по кое време да се приключи дерогацията и какъв брой квалифицирано това да стане.

 

Министърът на финансите Асен Василев посочи тогава, че това е сериозен въпрос предвид на работата на рафинерията в Бургас и положението на инсталациите й, опциите да се доставя нефт поради положението на протока Босфор и риска в Черно море, както и поради нуждата да се проучват икономическите и данъчните резултати.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР