Парламентарната група на Продължаваме промяната“ внесе няколко групи предложения за

...
Парламентарната група на Продължаваме промяната“ внесе няколко групи предложения за
Коментари Харесай

ПП поиска да отпаднат всички текстове, които въвеждат смесено гласуване

Парламентарната група на „ Продължаваме промяната “ внесе няколко групи оферти за промени в Изборния кодекс сред първо и второ четене в Народното събрание.

Политическа партия удостоверява позицията си, че гласуването с машина би трябвало да се резервира напълно в секциите с повече от 300 гласоподаватели, като първата група оферти планува да се отхвърлят всички текстове в интерес на смесеното гласоподаване.

Втората група оферти на Политическа партия е за промени, които подсигуряват, че няма да се организира смесено гласоподаване. В същото време ще се даде опция за гласоподаване с хартиена бюлетина в особено основани секции във всяко обитаемо място. За да се избегнат спомагателни неточности, гласовете от машинния и хартиения избор няма да бъдат обединявани в общ протокол. Декларациите за гласоподаване с хартиена бюлетина ще се попълнят на място, с цел да се избегне рискът от предварителни операции.

С цел ограничение на следения избор, Политическа партия предлага да се уточнят разпоредбите за гласоподаване в изборните пространства. Когато се гласоподава с хартиена бюлетина, законът планува това да се случва в съответната кабина. Уточнението, което прави Политическа партия, е, че кабината би трябвало да подсигурява тайната на вота, като в това време да предотврати евентуална външна интервенция в свободната воля на гласоподавателя.

„ Продължаваме промяната “ входира и оферти, които не засягат директно гласуването с хартиена бюлетина, само че са ориентирани към възстановяване на изборния развой и гарантиране на честността на вота. Те обгръщат регистрацията на претендентите за народни представители, изборните описи, броя на мандатите, преференциалния избор, възнагражденията на членовете на СИК и други.

„ Продължаваме промяната “ напомня, че при гласуването с хартиени бюлетини неведнъж са регистрирани високи проценти на сбъркани протоколи, като на обособени места те надвишават 90%. На парламентарните избори през март 2017 година, извършени напълно с хартиени бюлетини, са регистрирани 169 009 недействителни бюлетини и над 15 000 преправени протоколи. На парламентарните избори със смесено гласоподаване през април 2021 година недействителните бюлетини са 86 527. На парламентарния избор през ноември 2021 година, извършен най-вече с машинно гласоподаване, има едвам 11 315 недействителни бюлетини.

Политическа партия отбелязва също, че смесеното гласоподаване усилва разноските на страната за провеждането на вота, затруднява работата на секционните и районните изборни комисии и поражда съмнение у хората в изборния развой в България. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР