Парите за рекламиране на България като туристическа дестинация в чужбина

...
Парите за рекламиране на България като туристическа дестинация в чужбина
Коментари Харесай

Министърът на туризма: Рекламата на България трябва да скочи до поне 100 млн. лв.

Парите за рекламиране на България като туристическа дестинация в чужбина би трябвало значително да се завишат. В момента образът на страната ни се популяризира пред света с едвам 0.02% от Брутният вътрешен продукт. Аз бих гонил 1% от Брутният вътрешен продукт, с цел да можем да изградим един добър имидж и една чудесна маркетингова тактика, тъй като това продава – по какъв начин наподобява страната на открито.

Това разяснява през днешния ден пред Нова тв служебният министър на туризма Илин Димитров. Според него парите за национална туристическа реклама би трябвало да доближат най-малко 100 млн. лева за година, с цел да притеглим задоволително задгранични туристи. За съпоставяне последните две години избраните за тази цел с бюджета пари са към 12 млн. лева

Илин Димитров е следващият министър на туризма, който афишира, че ще прави нова маркетингова тактика, която изисква повече пари за туристическа реклама на открито. Задачите, които той си слага обаче, са като за цялостен мандат ръководство, а освен за два-три месеца, с които разполага служебният кабинет до изборите през октомври. 

Например служебният министър на туризма обяви, че се заема с обединяване на многочислените туристически асоциации, разроени през годините, което включва и писането на специфичен закон за единна браншова камара. На нея министърът разчита да прави самоконтрол в бранша, който да понижи сивия бизнес, нелоялните практики по отношение на потребителите и компаниите да работят в естествена конкуренция.

Димитров разгласи също, че ще подготви и Гаранционен фонд, който да изплаща компенсации - тематика, станала още веднъж известна по време на ковид-кризата и анулираните пътувания. Досега министър на туризма не се е наемал да осъществи основаването на сходен фонд, тъй като няма единно мнение по въпроса по какъв начин ще се цялостни той - с пари от държавния бюджет или с отчисления от туристическите компании, т.е. от самите консуматори на туристическата услуга.

Служебният министър на туризма стартира и нова самодейност - три министерства ще вършат нов туристически Бранд България. За задачата се основава работна група сред Министерството на туризма, Министерството на културата и Министерството на земеделието, договорили тримата министри. Тази работна група ще разисква по какъв начин по едно и също време да се популяризира българския туризъм, просвета и земеделие у нас и в чужбина.

Според Димитров за страната ни трябвало да престане да се приказват отрицателни неща и България да се показва само " в добра конотация ". " Няма да чуете грък или турчин да приказват неприятно за техните страни, а в България това си го разрешават в това число шефове на туристически асоциации ", сподели Димитров.

По думите му рекламата на България трябвало да подчертава върху шест-седем ключови думи – непорочност, природа, слънце, море, СПА, винен, културен туризъм.

Димитров обаче избегна да разяснява поставените въпроси за неприятната инфраструктура в курортите, неналичието на паркинги, проблемите с почистването, своеволията на концесионерите на плажове. Единствено уточни, че се търси решение на казуса с безбожно скъпата медицинска грижа в морските курорти, като били обезпечени три спомагателни коли за спешна помощ и 12 лекари към общинските медицински центрове.

Една от дилемите на работната група към трите министерства е да направи взаимна организация на фестивали и събития, свързани с просвета, вино и храна. Тя трябвало също по този начин да унифицира протоколните дарове на всички министерства и институции за разпространение на културното ни завещание.

" Протоколните дарове би трябвало да показват историята и културата ни. Трябва да представяме българско вино с хубави етикети, представящи нашата история ", даде образец Димитров.

Друга концепция на служебния министър на туризма е разработване на интерактивна карта, която да комбинира всички типове туризъм, локални пазари за храни, където всеки един клиент да може да се ориентира. Единната карта за туризъм щяла да бъде част от идващото рационализиране на националния туристически портал bulgariatravel.org. Този портал бе основан през 2011 година и отнесе доста рецензии за скъпото му разработване и надграждане със подозрително качество. Както излиза наяве, няма и огромен резултат от него.

Идеята за интерактивна туристическа карта наподобява и на самодейността на предишен министър на туризма - Марияна Никовола - да избавя сектора с обичайно българско меню. Пловдивският университет по хранителни технологии създаде такова меню с над 100 ястия, присъщи в другите райони в страната, само че не ясно някой ресторантьор или хотелиер да се придържа към него. Безплодно се оказа и приложението на Николина Ангелкова за търсене на свободни чадъри по българските плажове.

На фона на концепциите си за подкрепяне на туристическия отрасъл у нас служебният министър Илин Димитров регистрира, че все още оборотите през летния сезон са с 20% под най-силната 2019 година Броят на българите посетили Черноморието тази година се резервира на равнището от предходната година, само че се усилват пътуванията на българи в чужбина, главно в Гърция и Турция, уточни министърът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР