Парите за извършване на съдебно-медицинска експертиза на труп ще бъдат

...
Парите за извършване на съдебно-медицинска експертиза на труп ще бъдат
Коментари Харесай

Аутопсиите стават по-добре платени

Парите за осъществяване на съдебно-медицинска експертиза на мъртвец ще бъдат увеличени от 120 на 320 лв., защото настоящето ниско възнаграждение не покрива действителните разноски за активността и това води до загуби за лечебните заведения и липса на експерти. Това излиза наяве от оповестени за публично разискване промени в Наредба 2 на Министерство на здравеопазването за изискванията и реда за осъществяване на съдебномедицнски, съдебнопсихиатрични и съдебнопсихологични експертизи.

Анализът на данните за постъпилите доходи от аутопсионна активност сочат, че за интервала 2011 година –2018 година са издавани проект сметки за разноските, които не са покривали напълно направените от лечебните заведения разноски. “Заложеното в наредбата нормативно ограничение на размера на разноските до 120 лева за една аутопсия, води до негативни финансови резултати за съдебномедицинските структури в страната, което от своя страна основава обилни финансови усложнения за лечебните заведения, в които са ситуирани “, написа в претекстовете към измененията.

В структурата на правосъдната медицина има 31 отделения, клиники и катедри, позиционирани в академични и регионални лечебни заведения. В момента в страната работят към 70 лекари с приета компетентност “Съдебна медицина”, като една не дребна част от тях са в пенсионна възраст. В страната има области в които няма експерти по правосъдна медицина, което постанова при потребност да бъдат командировани от други области. В 12 регионални съдебномедицински структури работи единствено по един правосъден доктор. Незаетите щатни бройки за експерти по правосъдна медицина в страната са 7.

“За оптимално битие на структурите по правосъдна медицина в страната са нужни към 20 нови щатни бройки за лекари. Специализиращите тази компетентност лекари сега са 7 (седем) души, което е незадоволително за покриване потребностите от експерти след привършване периода на специализацията им. Ниско е заплащането и на помощния съдебномедицински личен състав в страната (лаборанти, санитари, препаратори и асистент химици), без които е невероятно да се реализира качествена експертиза. Затрудненото финансово положение на съдебномедицинските структури ще продължава да прави специалността “Съдебна медицина “ неатрактивна и нежелана от младите лекарите в страната “, показват от Министерство на здравеопазването.

Предвижда се Министерството на здравеопазването да дава средства за поддръжка на структурите по правосъдна медицина за възстановяване на материалнотехническата обезпеченост и потенциала от медицински експерти и спомагателен личен състав.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР