Папа Франциск призова руснаците да потърсят истината за нахлуването на

...
Папа Франциск призова руснаците да потърсят истината за нахлуването на
Коментари Харесай

Папата призова за мир в традиционното си обръщение за Великден

Папа Франциск прикани руснаците да потърсят истината за нахлуването на страната им в Украйна във великденското си обръщение към света в неделя и прикани за разговор сред израелци и палестинци след неотдавнашното принуждение, предава Ройтерс.

86-годишният папа управлява тържествена Великденска литургия на огрения от пролетното слънце площад " Свети Петър ", откакто извънредно студеното време в петък го принуди да пропусне церемонията навън за Кръстния път към Колизеума - защитна мярка след поради бронхит в края на март.

Килим от 38 000 цветя, дарени, както постоянно, от Нидерландия, украси площада за най-важната и радостна дата в литургичния календар на Църквата - Великден. Парадните планове на Ватиканската швейцарска армия и италианските карабинери украсиха в допълнение празничната работа.
 Папата води службата за Цветница
Папата води службата за Цветница

Само преди ден той бе изписан от болничното заведение

След края на великденската меса папа Франциск се качи на централния балкон на базиликата " Свети Петър ", с цел да насочи своето обръщение и благословия " Urbi et Orbi " (към града и света), обръщайки се към стоте хиляди души, пристигнали на площада и милионите пред телевизионните екрани.

Там, от същото място, където за първи път се появи пред света като папа в нощта на избирането му през 2013 година, той приказва за " тъмнината и мрака, в които прекомерно постоянно нашият свят се оказва обхванат " и се помоли на Бог за мир.

" Помогни на обичания от мен украински народ по пътя му към мира и хвърли светлината на Великден върху народа на Русия ", помоли се той.

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари предходната година, Франциск най-малко два пъти седмично загатва Украйна и нейния народ като " мъченици " и употребява думи като експанзия и зверства, с цел да опише дейностите на Русия.

В неделя той помоли Бог " да утеши ранените и всички тези, които са изгубили близки заради войната, и да разреши на пленниците да се завърнат живи и здрави при фамилиите си, да отвори сърцата на цялата интернационална общественост да се стреми да постави завършек на тази война и всички спорове и кръвопролития в нашия свят. "
 Папата предлага двуседмично великденско помирение в Украйна
Папата предлага двуседмично великденско помирение в Украйна

Прекратяването на огъня да влезе в действие от 9 април

Както прави всеки Великден, папа Франциск прикани за мир в Близкия изток, апелът му стана още по-неотложен след и трансграничната

" В този ден, Господи, ние Ти поверяваме град Йерусалим, първият очевидец на Твоето възкресение. Изразявам дълбока угриженост за офанзивите от тези последните няколко дни, които заплашват предстоящата атмосфера на доверие и реципрочно почитание, нужни за обновяване на разговора сред израелци и палестинци, тъй че мирът да цари в Свещения град и в целия район ", сподели той.

Израелско-палестинското напрежение внезапно набъбна след акциите на израелската полиция предходната седмица в джамията " Ал-Акса " в Йерусалим, което провокира отвращение в целия арабски свят.

В посланието си папа Франциск също загатна неустойчивостта в Ливан, изрази вяра, че " мъчениците рохинги " от Мианмар " може да срещнат правдивост " и прикани за повече помощ за жертвите на земетресенията през февруари, които убиха близо 56 000 души в Турция и Сирия.

В част от обръщението, където загатна Никарагуа, папата помоли Бог " да помни всички, които са възпрепятствани да изповядват свободно и обществено вярата си ".

Отношенията сред държавното управление и католическата черква в Никарагуа са надълбоко обтегнати. Правителството, което прекрати дипломатическите връзки с Ватикана, забрани шествия навън през Страстната седмица тази година.
 Ватиканът затвори посолството си в Никарагуа
Ватиканът затвори посолството си в Никарагуа

Манагуа скъса дипломатически връзки със Светия престол
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР