Папа Франциск прие мярка, която да задължи всички, които знаят

...
Папа Франциск прие мярка, която да задължи всички, които знаят
Коментари Харесай

Папата прие мярка срещу сексуалните посегателства в църквата

Папа Франциск одобри мярка, която да задължи всички, които знаят за полови злоупотреби в католическата черква, да рапортуват за това на своите началници.
Всяка епархия в света в този момент ще бъде задължена да има система за докладване на злоупотреби, според нов закон, оповестен от Ватикана, само че условието няма да се ползва за секрети, разкрити на свещениците в изповедалнята.
Време е да се поучим от " горчивите уроци от предишното ", сподели Франциск в текста на правния указ, съобщи БГНЕС.
До това се стигна след поредност от случаи на похищения от духовници, случили се от Австралия до Чили, от Германия до Съединени американски щати.
" Motu Proprio ", юридически документ, публикуван от папата, декларира, че всеки, който има информация за похищения или подозира такива неща, е " длъжен да рапортува (бързо) " на Църквата, употребявайки " елементарно налични системи ".
„ Макар това обвързване да е било оставено на самостоятелна съвест, то в този момент става всеобщо открита правна норма в Църквата “, сподели Андреа Торниели, шеф на отдел „ Комуникации във Ватикана “.
Законът се ползва единствено в границите на църквата и няма мощ да задължи лицата да оповестяват за злоупотреби на гражданските управляващи.
Според новата мярка всяка епархия по света е длъжна до юни 2020 година да сътвори система за докладване на полови злоупотреби от духовни лица, потреблението на детска порнография и прикриване на злоупотреби.
Документът е концентриран по-специално върху половото или психическо принуждение над деца и уязвими възрастни, само че също по този начин е ориентирано към полово принуждение и принуждение вследствие на корист с власт - да вземем за пример употребата на монахини от свещеници.
Папа Франциск призна обществено през февруари, че свещениците са употребявали монахини като „ полови плебеи ” - и към момента може би го вършат.
Новият закон следва историческата среща на върха във Ватикана по въпросите на половото малтретиране на деца от свещениците през февруари, на която имаше доста самообвинения от църквата и ужасяващи истории от претърпели злоупотреби.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР