Папа Франциск предупреди за злото на безразличието, докато поздравяваше бежанците

...
Папа Франциск предупреди за злото на безразличието, докато поздравяваше бежанците
Коментари Харесай

Папа Франциск напомни за злото на безразличието, докато поздравяваше украинските бежанци в Унгария

Папа Франциск предизвести за " злото на безразличието ", до момента в който поздравяваше бежанците през втория ден от визитата си в Унгария, където министър-председателят Виктор Орбан зае твърда позиция против имиграцията.

Около 600 бежанци - най-вече от Украйна - и небогати хора се събраха в църквата " Света Елизабет " в Будапеща, с цел да изслушат папата. Още към хиляда души се събраха извън.

След като изслуша разкази за живота им, в това число на Олег Яковлев, татко на пет деца, избягал от Украйна, папата благодари на Унгария, че " е приела - освен с благотворителност, само че и с възторг - толкоз доста бежанци от Украйна ".

Правителството на Орбан - в отклоняване от нормалната си антибежанска позиция - одобри бягащите от войната в прилежаща Украйна. Активистите обаче настояват, че съвсем не съществува система за поддръжка. Настояването на Орбан да поддържа връзки с Москва също отчуждава украинците.

Папата акцентира, че е належащо да се прояви " съчувствие към всички ".

Той прикани хората да " оказват помощ за изкореняването на злото на безразличието и егоизма от обществото, от нашите градове и местата, където живеем, и да възродят вярата за един нов, по-справедлив и приятелски свят ".

В петък 86-годишният аржентинец акцентира " нуждата от неприкритост към другите ", като предизвести да не се " затваряме в себе си " в тирада пред Орбан и други държавни чиновници.

В събота украинка пред църквата, която уточни единствено името си Елена, съобщи пред Агенция Франс Прес, че се надява да види папата, " който е мощен бранител на мира ".

Откакто Русия нахлу в съседката си преди повече от година, повече от два милиона украинци са минали в Унгария, само че единствено 35 000 са подали молби за статут на краткотрайна протекция в страната, предоставян от Европейски Съюз.

Това е доста по-малко, в сравнение с в други страни на запад от Украйна.

В рамките на Европейски Съюз Орбан е изключение, защото отхвърля да осъди поименно съветския президент Владимир Путин поради нахлуването в Украйна.

Той също по този начин отхвърля да изпрати военна помощ на Украйна и се опълчва на глобите на Европейски Съюз против Русия.

Унгарският хелзинкски комитет (УХК) - група за отбрана на правата на индивида, твърди, че украинците са изправени пред " разрушена " система за подкрепяне на бежанците.

От 2020 година насам, откакто Европейски Съюз принуди Будапеща да закрие така наречен гранични директни зони, които Брюксел назовава " лагери за задържане ", Будапеща приема молби на търсещи леговище единствено в унгарските посолства в чужбина.

Това забави броя на търсещите леговище до нула.

В неделя папата ще оглави литургия навън в 9:30 ч. (07:30 ч. по Гринуич) в Будапеща, на която се чака да участват хиляди поклонници като кулминационна точка на тридневното му посещаване в Унгария.

Това е 41-вото интернационално пътешестване на Франциск, откогато стана папа през 2013 година, и първото му в чужбина, откакто предишния месец прекара три нощи в болница с бронхит, което подхрани опасенията за дълготрайното му здраве.

Въпреки непрекъснатите болки в коляното, които го принуждават да се придвижва с инвалидна количка, папата изглеждаше във форма.

В събота към 11 000 младежи го посрещнаха като рокзвезда на концерт на стадиона, където той получи кубчето на Рубик, унгарско откритие, като един от многото дарове.

22-годишната студентка Мария Варга съобщи, че се надява повече унгарци да последват учението на папата.

" Твърде сме подготвени да се затворим в себе си и да не оказваме помощ на хората, които бягат от войната и проблемите ", сподели тя

Но 18-годишният гимназист Тамаш Банхиди предизвести, че не всички възгледи на папата са известни, в това число във връзка с миграцията.

" Искаме да запазим Унгария като християнска и консервативна страна ", сподели той.

По-рано в събота Франциск беседва в продължение на към 20 минути с Иларион, свещеник и някогашен началник на отдела за външни връзки на Руската черква.

Лидерът на съветската православна черква патриарх Кирил в профил Иларион, а връзките сред папата и Кирил се утежниха поради мощната поддръжка на последния за Москва.

Франциск за финален път посети Унгария - където 39% от 9,7-милионното население са католици - за малко през 2021 година

Йоан Павел II беше първият папа, посетил Унгария, като направи пътувания през 1991 и 1996 г.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР