Папа Франциск © Анелия Николова Втората поредица от празнични почивни

...
Папа Франциск © Анелия Николова Втората поредица от празнични почивни
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-важното от почивните дни и какво се очаква през новата седмица

Папа Франциск

© Анелия Николова Втората поредност от празнични почивни дни мина умерено в България, с едно преобладаващо събитие - визитата на папата. В света водещата вест беше създадена от Тръмп - той заплаши Китай с нови драконовски мита още на 10 май, което раздруса тържищата и смъкна цени на акции и нефт.

Започващата седмица ще премине главно под знака на предизборната акция за евровота на 26 май, за който силите ГЕРБ и Българска социалистическа партия остават изравнени. Бизнес събитието ще е отварянето на офертите за концесията на летище София, което ще даде изясненост по какъв начин и кой ще го развива през идващите 35 години.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък НАЙ–ВАЖНОТО

Визита на папа Франциск с акцент върху младите и бежанците


Главата на Римокатолическата черква дойде в София на 5 май. Той беше посрещнат от премиера Бойко Борисов, а по-късно беседва с президента Румен Радев и с българския патриарх Неофит. Посещението на папа Франциск включи неделна молитва на площад " Св. Александър Невски " и литургия на площад " Княз Александър I ", на която участваха хиляди хора. В понеделник папата посети бежанският лагер в кв. " Враждебна " – събитие, което се счита за основно поради повишеното отрицателно отношението на европейците към бежанците и маргинализираните хора. Той също по този начин посети и гр. Раковски, където е най-голямата католическа общественост в България. Кулминацията на визитата е в 18:15 на столичния пл. " Независимост " – плануваното " Събитие за мир ", а на 7 май папата потегля рано от България, отправяйки се към Северна Македония.

Посещението беше в детайли отразено от българските международните медии, а министър председателят Борисов го разяснява като голяма безвъзмездна реклама за България, която другояче би коствала милиони. В репортажите си за визитата на папата непознатите медии непроменяемо акцентираха, че това е най-бедната страна в Европейски Съюз и враждебна към мигрантите.

В своето слово след срещата си с президента Румен Радев папа Франциск адресира проблеми, които са изключително мъчителни за България през последните десетилетия – емиграцията и влошаващата се демография. В този подтекст той се обърна към политиците и жителите – първите да основават условия младите да остават в България, а българите, които понасят резултатите от емиграцията, да демонстрират състрадание и приемливост към мигрантите, бягащи от спорове и търсещи протекция в страната ни. За настоящия папа приемането и интеграцията на бежанците и мигрантите е значима тематика, като той постоянно подлага на критика политиците, които насаждат ненавист против тях.

Тръмп усилва близо тройно митата за китайски импорт за 200 милиарда $

Американският президентът Доналд Тръмп ускори натиска върху Китай за подписване на комерсиална договорка през тази седмица, като заплаши да усили два пъти и половина митата за импорт на стойност 200 милиарда $. Внезапната смяна в позицията на Белия дом идва на фона на последните известия, че договарянията сред двете най-големи стопански системи в света вървят добре. В неделя обаче Тръмп разяснява в Twitter, че не е удовлетворен от темповете на напредъка и митата ще се усилят в петък, 10 май, оповестява Bloomberg. Той два пъти забави повишаването им от 10 на 25%, откакто на 1 декември предходната година се договориха с китайския президент Си Цзинпин да се даде време на договарящите да изработят всеобхватно съглашение. Тръмп не изключи налагането на 25% мито и върху вносни артикули за още 325 милиарда $, които към този момент са необложени.

Конфликтът сред двете най-големи стопански системи в света към този момент докара до спад в международната търговия, а ескалацията му в този момент ще се отрази на световния стопански напредък. Борсите бързо реагираха с внезапни спадове на новината.

Подкрепеният от държавното управление Стево Пендаровски е новият президент на Северна Македония

Стево Пендаровски

[Reuters]
Подкрепяният от премиера Зоран Заев претендент Стево Пендаровски завоюва президентските избори в Северна Македония. На балотажа в неделя той се изправи против претендента на опозицията - Гордана Силяновска Давкова. Според окончателните резултати Пендаровски печели 51.66% от гласовете, а съперничката му - 44.73%. Разликата сред двамата е над 58 хиляди гласа, а изборната интензивност е над изискваните по закон 40% и е достигнала 46%. Пендаровски ще размени на поста Георге Иванов, изкарал два мандата.

Надпреварата беше оспорвана както поради една от главните тематики на Силяновска (смяната на името на страната), по този начин и поради въпроси за изборната интензивност. Преди вота голям брой анализатори даваха преимущество на Пендаровски. На първия тур разликата сред двамата беше под 5 хиляди гласа в негова изгода. Гордана Давкова, която по време на акцията беше дала обещание да преразгледа валидността на Преспанския контракт, сподели, откакто гласоподава, че приема новото име (Северна Македония), само че няма да го употребява.

Масирани ракетни офанзиви сред Израел и бунтовниците в линията Газа

Израел и бунтовници в линията Газа си размениха ракетни удари през последните няколко дни, които са най-интензивните от няколко години. Палестинските бойци са изстреляли над 450 ракети към израелска територия през уикенда. Много от тях са били прехванати, само че един израелец е бил погубен. На собствен ред Тел Авив е поразил към 220 цели в линията Газа, при което са починали осем палестинци, измежду които жена и дете. Палестинските здравни управляващи споделиха, че има 70 ранени палестинци, а в Израел службите за незабавна помощ са оказали здравна помощ на ранени 83 души. В неделя израелският министър председател Бенямин Нетаняху сподели, че е наредил на военните да " продължат всеобщите си удари по терористични детайли в линията Газа ".

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини насочи в неделя апел за неотложно преустановяване на ракетния обстрел от линията Газа против Израел, предупреждавайки за заплаха от безконечен спор. Държавният секретар на Съединени американски щати Марк Помпейо съобщи, че израелците имат " всяко право да се пазят ".

Аварийно кацане на аероплан в Русия взе над 40 жертви

Пътнически аероплан " Сухой Суперджет 100 " се възпламени и кацна спешно на летище " Шереметиево " в неделя. Макар че първите информации бяха, че пожарът е сподавен сполучливо, няколко часа по-късно стана известно, че част от пасажерите са в неопределеност. Първоначално източници на ТАСС оповестиха за един умрял, след това Следственият комитет на Русия разгласи, че жертвите са 13, в това число две деца, а в последното известие - от 23:30 българско време в неделя, починалите се оказаха 41 души, като в него се показва, че от всички 78 души на борда са " оживели 37 ".

Самолетът на " Аерофлот ", извършващ полет от Москва до Мурманск, се наложи да се върне на летището, от което потегли, споделя неназован източник за " Интерфакс ". Представители на екипажа настояват, че самолетът е бил ударен от гръмотевица, по-късно като съществена версия за спешното кацане се загатна загубата на радиовръзката сред пилотската кабина и диспечерите.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Кой от петте претендента има най-силна оферта за летище София


В четвъртък в Министерството на превоза ще бъдат обществено отворени подадените пет предложения за концесия на летище София. На 11 април оферти внесоха Manchester Airports Group, Fraport, Aéroports de Paris Group, летище Мюнхен с фонда Meridiam и летище Копенхаген със строителната група SSB. Кандидатите ще се състезават с цена (която би трябвало да е в началото най-малко 550 млн. лева, а през годините ще се заплаща и в допълнение концесионно възнаграждение) и вложения. Задължително е построяването на трети терминал, а втората писта е алтернатива.

Летище София е един от най-големите и значими държавни активи. Процедурата е тест за ръководещите могат ли при постоянен западноевропейски интерес да провеждат почтено съревнование. За милионите пасажери с изключение на бъдещия образ и услуги значими ще са и таксите, които директно въздействат на цената на билетите и интереса на самолетните компании. Официалният избор на победител евентуално ще стане през лятото и в случай че няма оборване, още от следващата година софийското летище може да се ръководи от частен оператор.

Лидерите на Европейски Съюз ще разискват идващите цели на съюза

На среща в румънския град Сибиу на 9 май водачите на Европейски Съюз ще разискват идващия стратегически дневен ред на съюза за интервала 2019-2024 година и ще обменят отзиви по отношение на провокациите и целите в бъдеще.

Очаква се ръководителят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер да призове за по-голяма интеграция измежду страните членки. Това ще контрастира с импортираната за разискване декларация на присъединените след 2004 година някогашни комунистически страни от Централна и Източна Европа, които упорстват настоящи пълномощия на Брюксел да бъдат върнати на националните държавни управления.

СТИХИЯ НА СЕДМИЦАТА

Броят на починалите в Индия от циклонa " Фани ", който на 3 май удари източния щат Одиша с ветрове със скорост от над 200 км/час, се усили до най-малко 33 души, а стотици хиляди хора са останали без дом, оповестява Reuters. Стихията порази и прилежащ Бангладеш, където починалите са най-малко 14, излиза наяве от локалния Dhaka Tribune. Местните управляващи в Индия разясняват, че разрушението от циклона е невъобразимо

[Reuters]

OUT_OF_THE_OFFICE

Пътят към Еверест
7.05

Прожекция на кино лентата " Еверест - наслада и тъга " на Милан Огнянов и Методи Савов във връзка 35-ата годишнина от първата българска експедиция на връх Еверест. По време на нея през 1984 година се реализира второто от единствените две изкачвания по " Жестокия път " – западния гребен на Еверест, и първият цялостен траверс в масива на най-високия връх в света.
В Полския културен институт, от 18.30 ч., вход свободен

Кино
7-12.05

" Преплитане " е поредност от прожекции на ново кино от България и Финландия, подбрани от Тонислав Христов - сценарист, режисьор и продуцент. Откриването е на 7 май от 19 ч. с документалния " Пощальонът ". Пълната стратегия е на страницата на " Гьоте институт ".
В Културен център G8

Поп просвета
7.05

Лекция на Ratio, която ще ни помогне да разберем по-добре комарите и по какъв начин да се предпазим от тях. Д-р Огнян Миков ще изясни по какъв начин комарите ни откриват, за какво пият кръв, какво се случва с тях и с нас по-късно, какви болести могат да придвижват и така нататък След лекцията се чака да знаете по какъв начин в действителност да се предпазите от ухапвания или заразяване с вирусни и паразитни болести.
В City Stage, начало 19 ч.

Софийски фестивал на науката
9-12.05


Изданието тази година е с фокус върху персони и събития, чиито годишнини означаваме през 2019 година и които мощно са повлияли развиването на науката – от Леонардо да Винчи и първата околосветска експедиция на Магелан и Елкано, през кацането на Луната до основаването на Периодичната система на химичните детайли и върхови научни достижения от наши дни. Ще има изложения, отдадени на дълбините на морските води и безкрая на Космоса. Новото тази година е зоната " Направи си самичък ", където деца ще могат да работят с нови технологии.
Фестивалът е основан през 2011 година от Британския съвет и Форум " Демокрит " под патронажа на Министерството на образованието и науката
В " София тех парк ", програмата и билети за обособените събития на: www.britishcouncil.bg>

Discover.Vino World 2019
10-11.05


За трета поредна година Discover.Vino World събира виновността от целия свят, които се доставят в България. Повече от 20 вносители ще покажат най-новите и забавни виновност от Европа, Северна и Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия. Щандовете ще бъдат ситуирани във фоайето пред зала 6 на НДК, а за първи път ще има и обособена зона с щандове на заведения за хранене, които ще са налични както за посетителите, по този начин и за всички в парка към НДК.
Зала 6 на НДК, билети на място или в електронния магазин на Gourmet Publishing
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР