Папа Франциск, британският създател на редица научнопопулярни филми Дейвид Атънбъро,

...
Папа Франциск, британският създател на редица научнопопулярни филми Дейвид Атънбъро,
Коментари Харесай

Папата, СЗО, НАТО, Тунберг, Навални - избирайте си! Всички са номинирани за Нобел за мир

Папа Франциск, английският основател на редица научнопопулярни филми Дейвид Атънбъро, Световната здравна организация и беларуският отстъпник Светлана Цихановская са измежду номинираните за тазгодишната  Нобелова премия за мир , след като бяха подкрепени от норвежки законодатели, които имат опит в избирането на спечелилия.

Сред претендентите за оценката са и Грета Тунберг, държавното управление на националното единение на Мианмар, образувано от съперници на миналогодишния прелом, и външният министър на Тувалу Саймън Кофе.

Хиляди, от членове на парламентa по целия свят до някогашни спечелили, имат право да оферират претенденти.

Норвежките законодатели предлагат възможен лауреат за мир всяка година от 2014 година насам - като се изключи 2019 година - в това число един от двамата лауреати предходната година, Мария Реса.

Други номинации, разкрити от норвежките законодатели, са съветският отстъпник в пандиза Алексей Навални, Международният углавен съд в Хага, УикиЛийкс и Челси Манинг, НАТО, филантропичната организация CARE, иранският деятел за правата на индивида Масих Алинеджад и Арктическият съвет, междуправителствен конгрес за съдействие за Арктически народи.

Норвежкият Нобелов комитет, който взема решение кой ще завоюва премията, не разяснява номинациите, като пази в загадка в продължение на 50 години имената на номиниращите и на несполучливите номинации.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР