Пандемията от коронавируса наложи промени в условията на служителите, включително

...
Пандемията от коронавируса наложи промени в условията на служителите, включително
Коментари Харесай

Дистанционната работа започва да се превръща в новото нормално

Пандемията от ковид наложи промени в изискванията на чиновниците, в това число и тези в едни от най-големите софтуерни корпорации. Именно по тази причина задължаването или даването на опция за отдалечена работа може да се окаже непрекъсната процедура, „ новото обикновено “, за някои.

Фейсбук

Миналата седмица създателят на компанията, Марк Зукърбърг, заяви, че е допустимо в границите на от 5 до 10 години половината от чиновниците му да не са задължени да работят от офиса, освен това – някои от тях ще бъдат преназначени на напълно отдалечени позиции, а такава опция ще бъде предоставена и на новоназначените.

Twitter

Създадената от Джак Дорси обществена мрежа ще даде на хората опция да работят от у дома „ вечно “, в случай че сами го изберат. Не бяха упоменати съответни позиции, само че от компанията означиха, че изключителният „ хоум офис “ режим през последните месеци се е потвърдил като използван за непрекъснато.

„ Ако нашите чиновници са на позиция или в обстановка, която им разрешава да работят от вкъщи си и желаят да продължат да го вършат вечно, ще позволим това да се случи. Ако ли не, офисите ни са топли и гостоприемни с някои спомагателни защитни ограничения, когато сметнем за безвредно да се върнем още веднъж там “, съобщи Дженифър Кристи, вицепрезидент по ръководството на хората в Twitter.

Другият бранд на Джак Дорси – Square – също има сходни проекти.

Box

Главният изпълнителен шеф на компанията за облачно наличие, Арън Леви, показа, че е разрешил на своите близо 2 хиляди чиновници да работят откъдето си пожелаят до края на 2020 година. Дистанционната работа обаче не е нещо ново за тях – 15% от служащите са имали опция на тази процедура и преди пандемията.

„ Същевременно осъзнаваме силата на офис хъбовете, където междуличностните общности, менторството, свързаността и творчеството могат да се случат... Затова бъдещето ни е хибридно “, разяснява Леви.

Shopify

Тобиъс Литке, изпълнителният шеф на Shopify, също анонсира смела мярка – офисите на компанията му ще останат затворени до 2021-ва, а даже и след отварянето им, множеството чиновници ще продължат да работят отдалечено.

„ Офис центричността завърши. От през днешния ден Shopify е цифрова по дифолт компания “, заяви преди дни Литке в профила си в Twitter. „ Доскоро работата се случваше в офиса. Винаги сме имали отдалечени чиновници, които използваха интернет като мост към офиса. Това ще се преобърне в този момент “, добави още той.

Подобни решения стартират да се следят и отвън софтуерния бранш. Френската група автомобилни производители PSA анонсира „ нова епоха “ в историята на Peugeot, DS, Opel и Citroën, в която екипите отвън заводите към този момент ще работят изцяло отдалечено, откакто управлението е забелязало позитивите от мярката по време на пандемията. Дали и кой ще последва образеца на тези компании, следва да разберем.

По материал на CNN
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР