Паметниците на съветската армия се използват като мека сила, мек

...
Паметниците на съветската армия се използват като мека сила, мек
Коментари Харесай

Кога ще поставим Альоша на мястото му? Русия използва паметниците за влияние

" Паметниците на руската войска се употребяват като " мека мощ ", " мек " инструмент за влияние от страна на съветската страна ", разяснява преподавателят в университета " Мария Склодовска-Кюри " в полския град Люблин Камен Рикев пред БНР.

Той е от Русе и е учител по история на балканските литератури и култури, създател е на изявления в региона на полско-българските културни връзки, балканистиката и българската литературна класика, преводач е на десетки полски създатели.

Преди време районният вестник " Утро " разгласява негов текст, в който създателят задава въпрос " Кога ще сложим Альоша на мястото му? ", визирайки Паметника на Альоша в дунавския град, с който приключва основната улица " Александровска " и стартира Паркът на младежта, показва БНР в репортаж по тематиката.

На това основно за Русе място се издига фигурата на руски боец, който държи шмайзер в дясната си ръка и руско знаме в лявата. Голям, възвишен и незаобиколим. Паметникът е по-голям от монументите на Васил Левски, Стефан Караджа, Любен Каравелов, Захари Стоянов, Ангел Кънчев, Елиас Канети.
Според Рикев " Альоша боде очите освен като русенски градски ориентир " и е " израстък в центъра на града ".

Според него паметникът от позиция на историческата правдивост е " грандиозно неразбирателство и неговото място не е в центъра на града ".

Преподавателят счита, че смесваме памет и респект.

" Неща, които заслужават памет, само че никога не заслужават възхвала, респект, могат да намерят собствен комфортен дом. Дали това ще бъде обособено място в парк или междуквартална зона, дали ще бъдат покрайнините на града, постоянно с усет може да се аранжира едно пространство на остарели знаци, на изоставени причудливи паметници, парчета, останки от гербове, куриозни табели, които да образуват различен ъгъл, който да помогне на хората да видят парченце от своята история. Това е памет, това е история, само че аз негодувам против една операция, която безочливо ни се постанова. "

Не бива да забравяме и унищожаваме това завещание, само че не трябва тази памет да я свързваме с подправена респект, уточни Камен Рикев в изявление за БНР.

Фронтално на паметника е изписан следният текст: " На братските руски войни-освободители. Вечна благодарност от русенските трудещи се ", а откъм гърба е ситуирана фразата на Георги Димитров: " Дружбата със Съюз на съветските социалистически републики е нужна на България по този начин, както въздухът и слънцето за всяко живо създание. "

Рикев е безапелационен, че сходни монументи " нямат нищо общо нито с българското русофилство, нито с историческата истина ".

Засега диспути за премахването на Альоша от централната част на града няма.

Монументите на Ленин и Георги Димитров в Русе бяха отстранени съвсем незабавно след рухването на комунистическия режим. Альоша остана, макар че неведнъж е заливан с багра и са му добавяни надписи с разнообразни послания в символ на митинг против политиката на Русия.

В региона към Русе се намира и единственият монумент на Ленин в България - този в село Новград. Бил атракция за селото, чието Трудово-кооперативно земеделско стопанство носело името на вожда.

От години и в София е настоящ дебатът за бъдещето на

По-рано тази седмица Естония разгласи, че ще отстрани монументи от руската ера от публични места в страната.

Министър-председателят Кая Калас обяасни, че решението е взето заради заплахата от публични вълнения след нахлуването на Русия в Украйна.

" Като знаци на репресиите и руската окупация те се трансфораха в източник на възходящо обществено напрежение. Няма да позволим на Русия да употребява предишното, с цел да смущава мира в Естония ", уточни Калас.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР