Пълна кошничка с наслада си поднесете и без угризения си

...
Пълна кошничка с наслада си поднесете и без угризения си
Коментари Харесай

Великденски курабийки с бадемово брашно

Пълна кошничка с приятност си поднесете и без скрупули си хапнете

Необходими Продукти

● яйца - 6 бр.
● жълтъци - 2 бр.
● захар - 400 г
● кисело мляко - 250 мл
● мехлем - 250 г разтопена
● бакпулвер - 1 пакет
● амонячна сода - 2 пакета
● ванилия - 2 пакета
● бяло брашно - 1 кг и 100 - 200 г
● бадемово брашно - 100 г
● канела
● лимонова кора
● сол - щипка

Начин на подготвяне

Реших тази година да не върша единствено обичайните великденски курабийки, а да ги направя по забавни като разделих тестото на три и направих три разнообразни типа. Едните са с лимон, вторите с бадемово брашно, а третите с канела. След изпичането смесих всичките типове и......... шанс - каквато хванеш, такава ще ядеш.

Разбървате яйцата със захарта, до момента в който тя се разтвори. Прибавяте киселото мляко, разтопената мехлем, ванилийте и щипка сол.

Пресявате бялото брашно и го разделяте на три (две елементи по към 400 г и една към 300 гр.), като към всяка част слагате 1/3 от бакпулвера и 1/3 от амонячната сода. Не пресявайте брашното с бакпулвера и содата, а ги сложете по-късно, с цел да сте сигурни че във всяка част има от тях. Течните съставки също ги разделяте в три купи на три идентични елементи.

В първата купа слагате настърганата лиминова кора и стартирате да прибавяте брашно (около 400 г), във втората купа с течни съставкислагате към 300 г бяло брашно и 100 г от бадемовото брашно. В третата купа слагате 1-2 ч.л. канела и прибавяте към 400 г бяло брашно.

Прибавянето на брашното става последователно, като месите другите смеси за курабии. Самото тесто би трябвало да е меко и еластично, с цел да може да се точи.

Трите разнообразни теста ги оставяте да си отпочинат за към 15-20 минути и стартирате едно по едно да ги точите и оформяте курабиите.

Двата останали жълтъка ги разбивате, мажете курабийте от горната страна и ръсите със захар. Пекат се на умерена фурна до приемане на златист тен. За да не ви залепват курабийте си сложете хартия за печене в тавите.

Това са мойте нетрадиционни курабийки, едните с мирис на бадем, другите с лек аромат на канела, а третите с прелестен цитросов усет.

Не е наложително тези курабийки да са единствено за Великден, аз си ги върша и през останалото време на годината.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР