Палестинският външен министър Рияд ал-Малики поиска в понеделник незабавно прекратяване

...
Палестинският външен министър Рияд ал-Малики поиска в понеделник незабавно прекратяване
Коментари Харесай

Палестинците настояват за край на израелската окупация пред Съда в Хага

Палестинският външен министър Рияд ал-Малики изиска в понеделник неотложно преустановяване на израелската окупация на палестинските територии при започване на чуванията по отношение на правния статут на противоречивата земя във висшия съд на Организация на обединените нации, предава " Ройтерс ".

Повече от 50 страни ще показват причини пред Международния съд (МС) в Хага до 26 февруари след искане от 2022 година от Общото заседание на Организация на обединените нации за консултативно или необвързващо мнение по отношение на окупацията.

Израелските водачи от дълго време оспорват, че териториите са публично окупирани въз основа на това, че са били отнети от Йордания и Египет по време на война от 1967 година, а не от суверенна Палестина.

Ал-Малики упрекна Израел, че е подложил палестинците на десетилетия на дискриминация и апартейд - обвинявания, които Израел отхвърли - с аргумента, че те са били оставени с избора сред " изселване, послушание или гибел " .

" Единственото решение, съвместимо с интернационалното право, е тази противозаконна окупация да бъде прекъсната неотложно, абсолютно и изцяло ", сподели той.

Очаква се да отнеме на съдиите няколко месеца, с цел да обсъдят, преди да издадат своето мнение.

Израел е пренебрегвал сходни правни мнения в предишното , само че това може да усили политическия напън върху войната му в Газа, която е умъртвила към 29 000 палестинци, съгласно здравни чиновници в Газа, откогато " Хамас " атакува Израел на 7 октомври.
 Египет внесе в Международния съд меморандум против Израел
Египет внесе в Международния съд меморандум против Израел

Кайро осъжда израелските практики против палестинците

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР