Падането на курса на еврото под този на долара е

...
Падането на курса на еврото под този на долара е
Коментари Харесай

Икономист: Еврото губи стойност заради войната в Украйна и енергокризата

Падането на курса на еврото под този на $ е продължение на действителен тренд от началото на войната в Украйна. Тя докара до висока цена на енергоносителите, оттова на висока инфлация.

Това сподели за Euronews Bulgaria икономическият специалист Евгений Кънев.

Другият главен фактор е, че в това време в американската стопанска система се подвигат лихвите по-бързо, в сравнение с в европейската. Това води на отлив на капитали от Европа към Америка, от което еврото губи стойност.

 
Докато не забележим някаква ясна картина за края на войната или най-малко алтернатива за решение на огромната енергокриза в Европа, най-вероятно ще бъдем очевидци на продължение на този тренд.
Очаква се този месец Европейската централна банка (ЕЦБ) да вдигне лихвите с 0.5 процентни пункта. Това краткотрайно ще забави тази наклонност, само че тя не може да бъде изцяло овладяна, тъй като има война. Втората причина е, че ЕЦБ не може да си разреши същата еластичност като американската, тъй като прекомерното увеличение на лихвите би затруднило доста изплащането на тежките задължения на Гърция и Италия и това още повече да отслаби еврото, тъй като ще разсъни спекулантски апетити.

 
Въпреки че българският лев е привързан с еврото, по неразбираеми аргументи България е сключила контракта с „ Газпром “ в долари. Така е и договорът на „ Лукойл “ за доставките на петрол, както и вноса от трети страни на метали и първични материали. По този метод ще се качва инфлацията у нас и в целия Европейски съюз.
За Хърватия няма кой знае какво значение дали са в Еврозоната или не, защото куната, сходно на лв., е обвързана към този механизъм да поддържа непосредствен до закрепен курс към еврото. Ние сме по-пригодени от тях за влизане в Еврозоната поради това, че дълги години сме във валутен ръб. Ако има неподходящи резултати за Хърватия, те няма да се дължат толкоз на еврото, колкото на тези вносни резултати на суровините, от които Европа зависи, с цел да може да поддържа своята стопанска система.
Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР