Ето какво още каза той:   - Нека започнем от прочита Ви

...
Ето какво още каза той:  
- Нека започнем от прочита Ви
Коментари Харесай

Иван Таков: Няма да търгуваме с паметта, има по-важни теми за София от битката с паметници

Ето какво още сподели той:  

- Нека стартираме от прочита Ви на патовата обстановка, в която СОС не може да си избере ръководител.

- Няколко са факторите, само че съгласно мен един от главните е може би незадоволително положителната политическа просвета на част от сътрудниците и изобщо самият метод, който взеха решение, че би трябвало да наложат в избора на ръководител на СОС. За нас ултиматуми " ние желаеме ", " на нас ни се поставя " или " аз желая " не са работещият вид. Аз към този момент заявих ясно и изрично, че за нас значимите неща са политиките, основани на нашите полезности и които в цялата акция сме представяли пред софиянци, жителите на София и гласоподавателите.

За нас е значимо първо да забележим дали имаме допирни точки по политики, а по-късно да се приказва за персони и кой да оглави общинския съвет. Тук бяха пропилени повече от 10 дни в едни по-скоро безрезултатни опити да се привикват, в това число най-после и от кмета Терзиев, ръководители на политически партии, които не безусловно имат касателство към работата на общинския съвет. Все отново работата на общинския съвет и локалната политика са в пълномощията и в областта на деяние на локалните организации, каквато е нашата локална коалиция и каквато е работата и на градския съвет на Българска социалистическа партия.

- Тоест пътят е в това да се персонализират поканите за диалози към локалните структури, а не през партийните водачи?

- Да. И го споделяме неведнъж. Заработването на СОС би трябвало да мине през диалог сред другите групи в съвета. И най-добре това да е на една обща среща, да се види кои са значимите неща за всички общински съветници, тъй като някои са самостоятелни, и изобщо за групите като цяло - къде могат да се намерят допирни точки и разговор. Иначе само и единствено диалогът за това какъв да е ръководител на общинския съвет за нас не работи.

Да, неколкократно се сподели, че това било право на най-голямата група. Така е, само че тя няма 31 общински съветници, колкото е минималното належащо болшинство за избор на ръководител, по тази причина ние открихме вероятен вид и път, по който да се върви.

Разбира се, постоянно могат да се схванат с част от другите групи. Както знаете, на национално равнище си работи коалиция сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС или така наречен " сглобка ". Ако си преценяват, те умерено могат да репликират това нещо и на общинско равнище. За нас ръководството на страната е под всякаква рецензия и не е положително и в случай че създадат това и в София, съм съвсем сигурен, че няма да е положително за столицата и столичани. Така че ще имаме нашите градивни рецензии, когато забележим по какъв начин се развиват нещата.

Но отново споделям, не минава през сделка с обособени политически сили в общинския съвет изборът на ръководител, могат да си го договорят и по различен метод, което за нас ще е неприятно за града. Ние, в случай че намерим допирни точки, и забележим, че политиките, които отстояваме, и които повече от 10 година не могат да намерят място заради метода на ръководство на Столична община до момента от страна на ГЕРБ, тогава бихме били склонни да водим по-широк диалог по какъв начин да се отблокира и работата на СОС.

- До момента намерили ли сте такива допирателни?

- Не. Защото такива диалози не са стартирани. Единственият формален диалог, който имаше, беше от страна на кмета Терзиев, от който бяха изпратени писма до ръководителите на политически партии, които бяха малко странни. Вътре се засягаха доста проблеми, в това число за бюджета за 2024 година, който допуска по-широк експертен диалог, а не от през днешния ден за на следващия ден просто проформа да се проведат някакви диалози за " кажете кои са целите ви за бюджета, с цел да ви включим, пък вие ще ни помогнете да изберем наш ръководител на общинския съвет ". Това съгласно мен е лекомислен метод и демонстрира липса на политическа просвета.

- В търсене на общите тематики, по които бихте могли да работите, кои за Вас са алените линии?

- Никога няма да отстъпим от обществените задължения, които сме поели пред гласоподавателите, в това число ще настояваме за повече средства за здравната и просветителната инфраструктура. В никакъв случай няма да търгуваме с паметта и историята, а точно желанието на някои сътрудници още веднъж да водят борба с паметниците в града. Това в никакъв случай не бихме го позволили. Естествено, има доста по-важни проблеми за решение в града и за мен беше необичайно по какъв начин председателстващият съвещанието на СОС госпожа Стефанова още в първата си тирада разгласи, че ще водят още веднъж " борба със сивите монументи на комунизма " или нещо сходно, което демонстрира безусловно отвращение за разговор с останалите политически сили и изместват центъра и фокуса от значимите проблеми на града с нещо, което за нас е алена линия и не носи добавена стойност за София.

- Има ли индикации, че най-голямата мощ в локалния парламент ще търси диалозите, за които споменахте?

- Имаме такава воля, само че насреща не виждаме такава, а ние сме го начертали като единствения вероятен вид нещо да се случи. Ние би трябвало да стартираме тези диалози. Отново споделям, че диалогът " дайте поддръжка за ръководител на СОС, дайте ни заем на доверие, пък след това ще забележим ", за нас не е работещ, тъй като през годините сме се нагледали, изключително в София, какво се случва след 33 години дясно ръководство. " Подкрепете ни тук да управляваме ", по-късно те ще се схванат с останалите десни партии в общинския съвет и ще продължат както досега. Не сме съгласни по този начин.

Обявили сме, че на София ѝ би трябвало нова философия и нов модел на ръководство, този десен модел 33 години се видя, че не работи. Разпродаде се и се концесионира целият град. За нас това е алена линия и няма по какъв начин да дадем заем на доверие за сходна политика и не виждам смяна за момента. В предизборната акция доста се говореше за това по какъв начин по различен метод ще се случват нещата. Това, което видяхме, е, че още веднъж се пробват, както ГЕРБ правеха с кмета Фандъкова - да седи под стъклен капак надалеч от злободневните въпроси и от желанието за диалог със СОС. Видно, че не са научени уроците от предишното очевидно и ще продължат да се повтарят, което за нашата група не е задоволително.

- А допустим вид ли е да повторите националния парламент - Вежди Рашидов пое председателството като най-възрастен народен представител при неспособност на националните избраници да излъчат пръв измежду равни?

- На този стадий не изключвам никой вид, само че не знам до каква степен би бил работещ този. Така или другояче сега има председателстващ общинския съвет. В други общини е имало прецеденти по шест месеца не са избирали ръководител и са работили под странни структури, като са избирали краткотрайно изпълняващ длъжността ръководител за всяко съвещание. Но за мен това за София не би бил работещ вид.

Отново споделям, че напълно умерено може да се позволи тази обстановка при взаимно схващане сред другите политически сили. Не споделям и, че диалог би трябвало да се води безусловно и единствено с нас. Разговор би трябвало да се води сред всички групи в СОС, с цел да се намерят положителните решения за града, а оттова нататък съгласно мен ръководител на общинския съвет няма да е най-голямата тематика и най-големият проблем, стига да се откри сечение и схващане по значимите за града въпроси.

- Другият вид са плаващи болшинства, въпреки и не най-хубавият. 

- Да, това с плаващите болшинства може би в действителност не е най-хубавият вид. Ние ще държим на нашите политики, както споделих. Така или другояче имаме прелестен претендент за ръководител на СОС в лицето на Диана Тонова, която има и опит и нужните качества да заеме тази служба. В един миг останалите сътрудници могат да решат, че въпреки всичко би трябвало да има и някакъв баланс и да поддържат и нашата кандидатура. На първите две съвещания на балотаж отиват точно нашият претендент и Бонев. Не изключвам и подобен вид.

- Тоест, за Вас казусът не е съответно в личността на Бонев, а че не се водят диалози по политики?

- Това е главният проблем и към този момент две седмици след клетвата не виждам никакво предпочитание от страна на останалите сътрудници, макар неколкократните ни апели за това. Но не е и наша работа като трета по величина група безусловно да предизвикваме тези диалози. Ако има предпочитание от страна на другите сътрудници и не желаят да поемат тази отговорност, ние бихме полели такава самодейност. Така или другояче откакто виждаме огромното предпочитание в най-голямата група те да са водещи в решаването на въпросите от естеството за ръководител на СОС и така нататък, чакам от тях да поемат и самодейността с тези срещи по политики - дали дружно сред всички групи, или настрана, това е въпрос на организация и на администрация. Въпросът е да забележим, че има такова предпочитание и да стартират диалозите, или след седмица ще се съберем още веднъж и резултатът ще е същият.

- Допускате ли да се стигне и до най-крайния вид - нови избори за общински съветници?

- Не позволявам, защото законът е безапелационен, че да се стигне до нови избори, общинският съвет не би трябвало да заседава повече от три месеца, а не както в едно изявление кметът Терзиев сподели, че в случай че до три месеца не се избере ръководител на СОС, щяло да има нови избори. Това не е правилно. Общинският съвет заседава към този момент всяка седмица, макар че не може да стартира работа всъщност.

Източник: dir.bg

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР