ОУ Св. св. Кирил и Методий в село Труд е

...
ОУ Св. св. Кирил и Методий в село Труд е
Коментари Харесай

На малките матури в 4. клас: Школото в Труд - сред отличници...

ОУ " Св. св. Кирил и Методий " в село Труд е измежду отличниците по математика на националните външни оценения в 4. клас.

По двата предмета - български и математика, районите с най-високи резултати по традиция са София, Смолян, Варна и Русе. Първенците по български език са единствено от столицата. Заедно с нашето школо, измежду отличниците по математика са също учебни заведения от Стара Загора, Русе, Пазарджик.

Много добър 5 е междинната оценка за страната на националното външно оценяване след IV клас. Тя важи както за изпита по български език и литература, по този начин и за изпита по математика. Средният брой точки по двата предмета е надлежно 37,25 и 31,57 от най-много 50, оповестиха от МОН.

На изпитите се явиха 98% от четвъртокласниците. С две отлични оценки са 8919 възпитаници, а с две слаби – 2393.

През тази образователна година националното външно оценяване в IV клас се организира в нов формат. Целта е да се измерят резултатите, заложени в стандартите за общообразователна подготовка и в новите образователни стратегии при равнопоставеност на учениците на национално ниво. Изпитът по български език и литература включваше диктовка от аудиофайл, непосредствено попълване на отговорите върху лист за отговори. Оценяването се организира анонимно в електронна среда. Участваха оценители от цялата страна. Всичко това прави несъпоставими резултатите от 2021 година с предходните години.

Резултатите по български език и литература демонстрират, че учениците имат положителни познания от началните класове и показват отработвани в годините умения - преместване на думи, градеж на думите, пунктуация в края на изречението и градуиране на епитети. Някои от децата към момента се затрудняват с правописа на предлозите „ с “ и „ в “.

Близо две трети от четвъртокласниците са работили относително добре по креативната задача, само че основаването на повсеместен, обвързван и граматически верен текст продължава да е предизвикателство.

Подобни са и наблюденията върху резултатите по математика. Във висока степен са усвоени аритметичните дейности и учениците сполучливо вземат решение познати задания – за лице на правоъгълник, различаване на прав ъгъл, текстови задания. Затрудняват ги дилемите, които изискват мислене - избор на най-рационалния път за решение, добиване и обработка на информация от таблици и схеми, пространствена ориентировка.

Предстоят съответни разбори на самостоятелно, учебно и районно ниво, както и обмисляне на съответни ограничения за превъзмогване на установените недостатъци и пропуски. Особено внимание ще се обърне на подготовката на децата с резултати под 25 точки.

Всеки родител може да ревизира достиженията на детето си, като влезе в електронната система с входящ номер от служебната записка и ЕГН на ученика.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР