Оттеглянето на европейските банки от територията на Русия навлиза във

...
Оттеглянето на европейските банки от територията на Русия навлиза във
Коментари Харесай

Европейските банки се оттеглят от Русия

Оттеглянето на европейските банки от територията на Русия навлиза във финалната си фаза, само че като Европейската централна банка / ЕЦБ / следи прецизно процеса, заяви „ Politico “.

ЕЦБ ускорява натиска върху последните значими банкови представителства в Русия. Това е един от детайлите на една многостранна, въпреки и неравномерно прилагана тактика за евакуиране на западния капитал и метод от стопанска система, която съгласно критиците на Кремъл е мобилизирана в поддръжка на най-мащабния акт на експанзия на континента от 80 години насам.

Миналата седмица австрийската банка Raiffeisen Bank International , която е най-голямата европейска банка, към момента оперираща в Русия, разгласи, че чака да бъде персонално известена за наложителното условие от ЕЦБ да форсира намаляването на активността на бизнеса си там, а “Reuters ” заяви, че италианската банка Unicredit също чака да стане обект на подобен апел . И двете банки отхвърлиха да дадат коментар по тематиката пред „ Politico “.

Според изискванията на ЕЦБ до 2026 година Raiffeisen ще би трябвало да понижи салдото си в Русия с 65% по отношение на равнището му в края на третото тримесечие на миналата година. Това към този момент е на половина по-малко от равнището, записано в деня, в който Владимир Путин предприе нашествието си против Украйна. По сходен метод италианската банка Unicredit е лимитирала експозицията си към Русия с 90% още след нашествието. Междувременно нидерландската банка ING, чието локално поделение за корпоративно банкиране процъфтяваше,  също понижи трансграничната си експозиция с над 80% до едвам 1,3 милиарда евро, като данните са били оценени през февруари.

Налагането на строги интервенции за ограничение на активността в Русия на редица огромни банки ще затрудни работата на европейската банкова промишленост в Русия. Това ще се отрази много осезаемо на Raiffeisen , която разполага с близо 10 000 чиновници на съветска територия в мрежа от над 120 клона. Новите периоди и разпореждания заплашват проектите ѝ да избави каквото и да било от бизнеси си, който в продължение на години представляваше най-голямата и най-уважавана банка за търговия на дребно с задгранична благосъстоятелност в страната – активност, която от време на време генерираше изключително забележителни облаги.

Банката се опита да излезе от рецесията, като размени личния капитал в локалното си дъщерно сдружение за дял в строителната компания Strabag, която е основана в Австрия, като развива интензивна активност основно в Централна и Източна Европа. Сделката обаче не се увенча с триумф. Делът в началото е бил владеене на металургичния магнат Олег Дерипаска , само че в края на предходната година той е бил трансфериран на нова холдингова компания, чиито крайни бенефициенти не са ясни. Поради това е мъчно да се каже сигурно дали договорката няма да облагодетелства някого, който сега е обект на западни наказания. Заповедта на ЕЦБ може да докара до това, че до момента в който тези проблеми бъдат отстранени, може да останат малко дялове за пласиране . В същото време Strabag, както и всяка друга европейска компания, в която представители на Русия са натрупали законно и солидно присъединяване преди войната, остава за неопределен срок блокирана от несигурността.

Регулаторите от двете страни на Атлантическия океан не крият разочарованието си от бавния развой на продажба на част от бизнеса на европейските банки. По-рано тази година изпълняващата длъжността помощник-министър на финансите на Съединени американски щати Анна Морис , която отговоря за налагането на стопански наказания, предизвести Raiffeisen , че рискува да стане обект на нови санкционни пълномощия , дадени на Службата за надзор на задграничните активи в края на предходната година, като задачата е да се окаже по-силен напън върху Русия. Ситуацията, в която е банката, внезапно контрастира с тази на Société Générale , която единствено в границите на четири месеца след нашествието се съгласи да продаде локалния си бизнес, Rosbank , на холдинга Interros , който принадлежи на различен металургичен магнат, Владимир Потанин . Сделката беше улеснена от обстоятелството, че Société Générale и Потанин управляваха взаимно Rosbank в продължение на години преди 2022 година, до момента в който Raiffeisen беше построила бизнеса си сама от нулата. И за разлика от доста други видни фигури в региона на бизнеса, Потанин по това време не е бил в листата със глобени лица, въпреки че по-късно фактически стана част от него.

Подарък за Великден: „ Зелената зона “ започва на 7 май в Бургас

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР