В понеделник Съединените щати заявиха, че до голяма степен поради

...
В понеделник Съединените щати заявиха, че до голяма степен поради
Коментари Харесай

САЩ признаха: Не са били в състояние да предоставят помощ на Иран след катастрофата на хеликоптера

В понеделник Съединените щати обявиха, че значително заради логистични аргументи не са били в положение да откликнат на иранската молба за помощ след злополуката с хеликоптер през уикенда, при която почина президентът Ебрахим Раиси , като Вашингтон изрази съболезнованията си, предава „ Агенция Ройтерс “.

Рядкото искане от страна на Иран , който счита Съединени американски щати и Израел за свои съществени съперници, беше оповестено от Държавния департамент на брифинг.

„ Иранското държавно управление ни помоли за помощ. Обяснихме им, че ще предложим помощ, както бихме създали в отговор на всяка молба от задгранично държавно управление в сходна обстановка “ , съобщи пред кореспонденти представителят Матю Милър . Без да прецизира Милър продължи:

„ В последна сметка, основно по логистични аргументи, не успяхме да окажем такава помощ. “

Овъглените остатъци на хеликоптера , който се разруши в неделя и в който пътуваха Раиси , външният министър Хосейн Амирабдолахиан и още шестима пасажери и екипаж, бяха открити рано в понеделник след нощно търсене в снежна стихия.

Иран към момента не е дал публична информация за повода за злополуката на хеликоптера Bell 212 , създаден в Съединени американски щати, в планините покрай границата с Азербайджан. Запитан дали се тормози, че Техеран може да упрекна Вашингтон, министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин съобщи:

„ Съединените щати нямат никаква виновност за тази злополука. “

„ Не мога да допускам каква е повода “ , добави той.

Катастрофата се случва в миг на възходящо противоречие в Иран по отношение на редица политически, обществени и стопански рецесии . Иранските духовни управници са изправени пред интернационален напън поради оспорваната нуклеарна стратегия на Техеран и задълбочаващите се военни връзки с Русия по време на войната в Украйна .

Все отново Остин омаловажи опасенията на Съединени американски щати, че злополуката може да има непосредствени последствия за сигурността в Близкия изток. Той акцентира:

„ На този стадий не виждам безусловно някакво по-широко, районно влияние върху сигурността. “

Съгласно конституцията на Ислямската република в границите на 50 дни би трябвало да се проведат нови президентски избори .

Сюзън Малоуни , експерт по Иран в мозъчния концерн Brookings Institution, съобщи, че Хаменей и иранските служби за сигурност ще се стремят да избегнат всякакво чувство за накърнимост по време на преходния интервал.

„ В резултат на това чакам един нерешителен, реактивен Иран, който може да бъде по-безрисков в кратковременен проект, само че парадоксално по-опасен, в случай че се почувства в отбранителна позиция “ , разяснява Малоуни.

Иранският президент дружно с външния си министър починаха при злополука с хеликоптер

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР