Европейският комисар за управление на кризи настоява, че не предлага

...
Европейският комисар за управление на кризи настоява, че не предлага
Коментари Харесай

Предложението на комисаря за „солидарност“ на ЕС с Иран предизвиква буря

Европейският комисар за ръководство на рецесии упорства, че не предлага „ политическа поддръжка “ на иранския режим , откакто приключи обява, потвърждаваща даването на сателитна помощ на иранските спасители, с „ #EUSolidarity “ , предава „ Politico “.

Спасителите реагираха на известията от неделя, че хеликоптер , пренасящ президента Ебрахим Раиси и други висши ирански чиновници, се е разрушил покрай границата в гъсто горист, планински регион покрай границата с Азербайджан. За Раиси, президент на Иран от 2021 година и считан за евентуален правоприемник на висшия водач на Иран аятолах Али Хаменей , беше доказана гибелта му в понеделник сутринта.

Докато страните в съседство с Иран се редяха на опашка, с цел да предложат подпомагане за локализиране на мястото на злополуката , Ленарчич беше оповестил в обява в X, че Европейски Съюз задейства услугата си за незабавно сателитно картографиране Copernicus , с цел да помогне за намирането на падналия хеликоптер. Той приключи туита си с таг #EUSolidarity (солидарност с ЕС), което провокира незабавна реакция .

Десетки сметки жигосаха поста, като показаха видната роля на Раиси в режима , който е екзекутирал хиляди иранци , спонсорирането на тероризма от страна на страната, потреблението на безпилотни самолети „ Шахед “ за тероризиране на украински цивилни жители и задържането от Техеран на шведския чиновник на Европейски Съюз Йохан Флодер .

Служител на Комисията, на който бе предоставена анонимност, с цел да приказва свободно, означи в неделя, че туитът е в сходство с насоките на Европейски Съюз за филантропична помощ , само че съобщи, че персонално те намират израза на взаимност за „ чудноват “.

Постът на Ленарчич беше наново споделен от основния посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел , само че не и от акаунта на Европейската комисия или от ръководителя на Комисията Урсула фон дер Лайен, която до понеделник сутринта не беше коментирала известията.

Ответна реакция

„ Тъжно ми е, че Маша Амини и толкоз доста дами и техни поддръжници са били убити от иранския режим “ , съобщи рано в понеделник в X фламандският евродепутат Асита Канкьо , заместник-председател на дясната група на Европейските консерватори и реформисти. Канко продължи:

„ Шокирана съм, че Ленарчич е разгласил известие от името на Европейски Съюз, в което предлага да се задейства солидарността на Европейски Съюз за спасяването на иранския президент. Европейска взаимност? С кого. И с чии пари? “

Мари-Агнес Щрак-Зимерман, един от водещите претенденти на либералите за европейските избори през юни, написа:

„ За мен е безспорна мистерия по какъв начин Европейската комисия може да прояви #Солидарност на Европейски Съюз с Иран. Какъв презрян хаштаг, каква насмешка със смелите борци за човешки права в Иран. Очаквам пояснение за това. “

А Хана Нойман, немски народен представител от Зелените, попита:

„ Какво ще кажете да гарантирате, че бранителите на правата на индивида и други жертви на режима, които се нуждаят от помощ, ще получат незабавни визи за Европейски Съюз? “

Ленарчич разясни, че формулировката не е била утвърждение на политиката на иранския режим .

„ Предоставянето на сателитно картографиране на @CopernicusEMS при поискване за улеснение на издирвателна и избавителна интервенция не е акт на политическа поддръжка за който и да е режим или институция “ , посочи Янез Ленарчич в X в понеделник. И посочи:

„ Това е просто израз на най-елементарна човещина. “

В отговор на туит, осъдителен „ забавната “ дефиниция на Ленарчич, представителят на Комисията Балаж Уйвари написа:

„ Нито механизмът за гражданска отбрана на Европейски Съюз, нито сателитната система „ Коперник “ се управляват от политически съображения. Всяка страна може да изиска помощ от филантропичен или цивилен темперамент по тези канали и Комисията прави всичко допустимо, с цел да помогне. “

Иранският президент дружно с външния си министър починаха при злополука с хеликоптер

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР