Отстраняването на Гешев е събитие, което си заслужава да бъде

...
Отстраняването на Гешев е събитие, което си заслужава да бъде
Коментари Харесай

Христо Иванов: Отстраняването на Гешев е добра новина на трупчета

„ Отстраняването на Гешев е събитие, което си заслужава да бъде оценено. Има положителни, само че и скептични оценки, които споделят, че тези, които си го избраха, по същия метод си го смъкнаха в една процедура, която сложи подозрения. Хората, които показват подозрения, имат свои учредения ". Това съобщи съпредседателят на Демократична България Христо Иванов във връзка окончателното освобождение на основния прокурор Иван Гешев от поста. „ Отстраняването на Гешев е една добра вест на трупчета. Длъжни сме най-после да произведем позитивния резултат ", сподели още съпредседателят на Демократична България, представен от БГНЕС.

„ Премахна се Иван Гешев, само че и поради продължаващите две години старания от наша страна и от гражданското общество. С друга степен на предпочитание политиците от партиите бяха принудени да се приспособят към тази действителност. Въпросът е дали в този момент ще превърнем тази обстановка в непрекъсната, в която няма да позволим прокуратурата да бъде бухалка ", добави Иванов.

„ Дали отстраняването на Гешев ще се трансформира в детайл от една добра наклонност зависи от измененията в Конституцията – ние би трябвало оптимално да ограничим властта и неналичието на отчетност на основния прокурор, би трябвало да разделим Висш съдебен съвет на две, там би трябвало да има и представители на обществото, излъчени от Народно събрание, само че не би трябвало да са болшинство. Трябва да има закон за устройство на съдилищата, да ограничим опцията за злоупотреби със следствената загадка, с цел да унищожаваме опцията да съществуват фигурите на безконечния обвиняващ и безконечния обвинен, които допускат възникването на така наречен каузи на трупчета ", сподели още Иванов.

„ Гешев трябваше да бъде отхвърлен поради делата на трупчета, поради особеното използване на закона, а те измислиха друго. Освободиха го тези, които го избраха, не знам дали някои от тях не ги е позор ”. Това съобщи другият съпредседател на Демократична България Атанас Атанасов. Според него е „ значимо да бъде реформирана институцията прокуратура, а би трябвало да се разиска дали въобще би трябвало да съществува фигурата основен прокурор, само че този въпрос изисква Велико национално заседание “.

По думите му „ по-важното е да бъдат отнети кадровите пълномощия на основния прокурор, тъй като в това се крие разковничето ”.

“ВСС би трябвало да дефинира някой, който краткотрайно да извършва тази служба до момента в който се случат тези промени, а ние би трябвало да изберем нов състав на Висш съдебен съвет ”, добави Атанасов.

“Конституционният съд ще реши дали отстраняването на основния прокурор е законно. Заместникът му би трябвало да бъде определен в 7-дневен период, след което започва процедура по желание на нов, което продължава много дълго време - 2-3 месеца ”. Това съобщи Стою Стоев, ръководителят на парламентарната правна комисия от Политическа партия.
“Дали ще стигнем до конституционни промени досега, до който се стигне до нов избор на основен прокурор, следва да забележим. Сега най -важното е да забележим дали събитията сега ще трансформират мотивацията на останалите сили за смяна в Конституцията “, сподели Стоев.
" В ръцете на Висш съдебен съвет "
" Това го взема решение Висшият правосъден съвет, не Народното събрание ". Така депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски отговори на репортерски въпрос кой би трябвало да е идващият основен прокурор. Според Пеевски тематиката с освобождението на основния прокурор Иван Гешев няма нищо общо с конституционната промяна.

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ пък настоя публицистите да прочетат Конституцията и съответните закони, с цел да схванат какво следва оттук нататък с процедурата към избор на правоприемник на Иван Гешев.

„ Има законова процедура по желание на нов основен прокурор. Проблемът не беше коя ще е личността на основния прокурор, това не е правосъдна промяна. Демократична България и Политическа партия се вкараха в този капан, тъй като свързаха правосъдната промяна със промяната на основния прокурор “, счита Тошко Йорданов, ръководител на ПГ на Има Такъв Народ.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР