Отрицателните лихви карат хората да мислят за алтернатива за своите

...
Отрицателните лихви карат хората да мислят за алтернатива за своите
Коментари Харесай

Никола Янков: Милиарди левове са инвестирани в имоти през първото полугодие

" Отрицателните лихви карат хората да мислят за опция за своите пари . В огромна част от света тази опция също е парцели. Българинът по традиция и прочувствено се ориентира към парцела като опция. Говори се за предстояща инфлация, това плаши хората . Това е и повода през последната година цените на парцелите у нас да се повишават ". Това сподели пред БНР Никола Янков, ръководещ съучастник в Експат Капитал. 

Според него х ората, които влагат в парцели, имат свободни пари, купуват, с цел да наместят парите си , очаквайки прочувствено, а не рационално, че цените ще порастват. 

" Но това е религиозно чувство по-скоро у нас. Истината е, че България е в демографска рецесия и действително купувачи да търсят парцели за прилагане няма . Около 1/4 от жилищата с празни. Нещата, които се купуват сега, ще останат празни най-вероятно, няма да носят рентабилност, само че разноските за притежателите са обезпечени. След 4-5 години, когато купувачите през днешния ден ще желаят да продадат своята инвестиция, тъй като на тези хора им трябват пари, а не парцели, и ще станат продавачи по едно и също време, то няма да има действително купувачи, тъй като няма да има или млади фамилии, или чужденци. Тогава може да има сериозен срив на пазара ". 

През първите 6 месеца на годината са продадени над 60 000 жилища в България , уточни Янков и уточни, че " това значи, че много милиарди левове са вложени от популацията в парцели ". По думите му цените в множеството софийски квартали са скочили с до 30%. 

" Има наклонност за балонизиране на обстановката. Централната банка стартира да поставя спирачки на банковото кредитиране, това е първият сигнал, че балонът се е надул . В един миг хората, които желаят да закупят парцели, ще свършат и ще пристигна миг, в който предлагането ще надвишава доста търсенето. След към три години цените ще се извърнат надолу ", добави Янков в предаването " Хоризонт за вас ". 

Интервюто с Никола Янков можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР