Отново в експлоатация е язовир Калаващица след успешно завършилите ремонтно-възстановителните

...
Отново в експлоатация е язовир Калаващица след успешно завършилите ремонтно-възстановителните
Коментари Харесай

Приключи ремонтът на най-големия язовир в Стрелча - Калаващ...

Отново в употреба е язовир " Калаващица " след сполучливо приключилите ремонтно-възстановителните работи по едноименния план, оповестиха от Община Стрелча.

Най-големият язовир в Стрелча, построен през далечната 1961 година бе евентуално рисков за живота на преминаващите по пътя Стрелча – Хисаря, земеделците и овцефермите в покрайнината, в резултат на десетилетната употреба без осъществяване на поправки и поддръжки.

Ремонтните дейности включваха възобновяване на компрометирания сектор от стената с височина 16 м, отнесена при разкъсване на етернитовия тръбопровод от изпускателя на язовира, самия главен изпускател с създаване на железен тръбопровод, входна, енергогасителна и шахта-спирателен кран, разчистване на дерето под язовира, възобновяване на контура на стената посредством насипване и уплътняване на покрит с глина земен материал. Сухият откос на язовирната стена е затревен, с цел да се предотврати изравянето при дъждове.

Наред с ремонта управлението на общината предприе ограничения за преустановяване на процедурата по безплатно прекачване на страната правото на благосъстоятелност на язовир Калаващица " от 2018 година С връщането на най-големия водоем още веднъж в благосъстоятелност на Стрелча, общината ще стопанисва бент. „ Калаващица”, който ще се употребява за рибовъдство, напояване, състезателен лов на риба и туристическа активност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР