Отново сме заедно, за да почетем трети март – ден

...
Отново сме заедно, за да почетем трети март – ден
Коментари Харесай

Радев: Отменян в миналото и атакуван днес, 3-ти март ознаменува триумфа на вековния идеал за свобода на поколения българи

Отново сме дружно, с цел да почетем трети март – ден на българската независимост, съдбоносен вододел, който пробуди жаждата за живот на потъпканото ни бащино огнище и предопредели раждането на нова България. Това съобщи президентът в София на площад „ Народно заседание “. Той одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска.

„ Да поменем историческия героизъм и саможертвата на българските опълченци и на войните от всички народности – от армията на съветския император Александър Втори, които сложиха завършек на петвековното османско робство ”, добави той.

„ Отменян в предишното и нападнат през днешния ден, трети март освен удържа на користния напън. Празникът ни не е само отзив от тътена на освободителната Руско-турска война, не отразява единствено успеха на бойното поле. Трети март не е и единствено датата на един интернационален контракт, както нееднократно се пробват да ни убедят. Това е ден, ознаменувал триумфа на вековния блян за независимост и саможертвата на генерации българи, съхранили искрата на вярата и битката през дългата зима на робството ”, сподели още президентът.

По думите на Радев трети март сложи подобаващ венец на подвига на българските опълченци, осмисли обезверената всеотдайност на Априлското въстание, продължи пътя на Раковски, Левски и Ботев, сбъдна предначертаното от Паисий и възрожденските завещания за свободна, единна и европейска България.

„ Днес означаваме нещо доста по-значимо от една голяма величава историческа дата в нашата история – през днешния ден честваме нашият вечен народен блян за независимост, единство и държавност. Съхранявайки духа и признателността на нашия народ, укрепваме темелите на нашето настояще, с цел да гледаме по-уверено в бъдещето ”, акцентира Радев.

„ В нашето обезпокоително време, когато се опустошават граници и оръжията от ден на ден заглушават разсъдъка, всички ние, българските политици, би трябвало да бдим над суверенитета на родината. Всички ние – българите, би трябвало да повярваме в личните си сили, с цел да сме почтени на тези, които почитаме в дни като днешни. Да отстояваме свободата на нашата съвест, независимостта на нашите дейности, достолепието и достойнството на Отечеството ”, сподели още президентът.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР