Отново се предлагат промени в правилника за работа на Център

...
Отново се предлагат промени в правилника за работа на Център
Коментари Харесай

Фондът за лечение на деца ще поръчва медицинските изделия след промяна в правилника

Отново се оферират промени в правилника за работа на Център " Фонд за лекуване на деца ". Проектът към този момент е подготвен и е оповестен в петък в портала за публични разисквания със период до 17 септември. В него се планува по-добро регламентиране на закупуването на медицински произведения, както и по-строго наблюдаване над работата на Обществения съвет.

В претекстовете към документа е посочено, че сега има проблем със заплащането на медицински произведения поради административни грешки. Според настоящия устав медицински произведения с пари от Фонда се обезпечават, единствено в случай че съответната болница ги предлага след социална поръчка, обаче частните лечебни заведения да вземем за пример не са длъжни да организират публични поръчки и надлежно не могат да дават тази опция, което лимитира избора на пациентите за лечебно заведение.

Вместо това, самият фонд ще организира публичните поръчки за медицински произведения, и те ще се доставят по-късно в съответната болница. По този метод ще се реализира и цялостна бистрота на контрактуваните цени, а при положение, че болничното заведение има извършена поръчка по Закон за обществените поръчки за същото произведение и цената му е по-добра - ще се взима то.

С плана се залагат и критерии по отношение на медицинските произведения, апарати и уреди за самостоятелна приложимост, за използването на които не се постанова хоспитализация на детето в болница. В момента за тях се ползват същите критерии като за изделията за болнично лекуване, само че те нормално не са използвани, написа в претекстовете.

Друга основна смяна в правилника ще е във връзка с Обществения съвет, който преглежда молбите за лекуване и взема решение кои деца да бъдат подкрепени. В новия текст Общественият съвет ще се дефинира като групов съвещателен орган и ще бъде длъжен да дефинира представител от състава си, който да уведомява постоянно или при потребност обществеността и медиите за решенията на съвета и протичащото се във фонда.

Заложена е и опция по искане на министъра на опазването на здравето член на Обществения съвет да може да бъде освобождаван предварително да вземем за пример при нерегламентирано даване на информация, или при редовно неподписване на протоколите от съвещанията на Обществения съвет.

В отчетите от външните специалисти по съответни случаи на деца, към този момент наложително ще би трябвало да се включва и преценка дали детето се нуждае от лекар-придружител при лекуване в чужбина.

При пътешестване в чужбина се залага ангажимент към придружителя на детето той да е с постоянни здравноосигурителни права или да има обезпечена годна здравна застраховка за времето на престояване в чужбина. Друго условие към родителите ще е и в заявката за лекуване да заявяват единодушието си, че налични парични средства по специфична разплащателна или дарителска сметка, събрани за подкрепяне лекуването на детето, ще бъдат употребявани за финансиране на съответните действия, включени в подаденото заявление.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР