Отново дойде това време, в което държавата трябва да си

...
Отново дойде това време, в което държавата трябва да си
Коментари Харесай

Подкаст | Лупингите с държавните пари

Отново пристигна това време, в което страната би трябвало да си направи сметка защо ще дава пари през идната година. Популизмът при вземането на тези решения, поради неналичието на постоянно държавно управление и ясно ръководещо болшинство в Народното събрание, може да докара до огромен минус в бюджета. Защото преди избори всеки желае да е добър и да дава обещание нараствания на пенсиите и заплатите, а в този момент в случай че се стигне до челен избор ще има късмет и действително да го е направил.

В последните месеци обаче светът се промени. Дори и да желаят да зарадват гласоподавателите, политиците към този момент доста мъчно могат го създадат. Просто тъй като лихвите потеглиха нагоре, а с тях и цената, на която България получава пари на заем от пазарите.

Защо тематиката с бюджет 2023 година провокира разногласия и за какво политиците гледат да избягат от нея, а служебното държавно управление трансферира отговорността на идващия постоянен кабинет ще приказваме през днешния ден в подкаста " Гласът на Капитал " с редакторите Вера Денизова и Николай Стоянов и водещ Анина Сантова. Освен това ще обсъдим за какво доходността по българския дълг се изстреля нагоре и какво значи това.
Your browser does not support the audio element.
Ще чуете още:
Реклама
Как България от фискален първенец се оказа с план за голям бюджетен недостиг от 11.6 милиарда лева и възходящ дълг? По какъв метод са свързани тези цифри? Рисковете от популизъм при гласоподаване на Бюджет 2023 година и решението за продължаването действието на сегашния. Ще бъде ли изправен идващият постоянен кабинет пред избора да реже разноски и да подвига налози, на фона на предходната благотворителност? Защо трупането на дълг тъкмо в този миг е неприятно за България? Защо няма интерес към пазаруването на българските скъпи бумаги макар високата рентабилност от последния аукцион? Как всички тези фактори въздействат на устрема на страната да влезе в еврозоната?

Гласът на " Капитал " e седмичен подкаст, в който публицистите описват забавна история от седмицата в дълбочина, с подтекст и разбор и в който търсим отзиви от специалисти от света на политиката, стопанската система или бизнеса за значимите въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и желаете да слушате новите епизоди незабавно щом излязат, абонирайте се за " Гласът на " Капитал " в, или. Може да следите подкаста и като добавите този във вашата стратегия за подкасти.

Обратна връзка за " Гласът на " Капитал " можете да ни изпращате на или в познатите ви профили на " Капитал " във Фейсбук и Twitter.
Реклама Свързани публикации Опасни игри с държавните пари 28 октомври 2022, 06:10 Какво се случи през седмицата 28 октомври 2022, 06:00 " Мрачният бюджет " на служебния кабинет няма да се внася в Народното събрание 25 октомври 2022, 15:15 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР