Отношенията на Куба със САЩ охладняват, докато тези с бившия

...
Отношенията на Куба със САЩ охладняват, докато тези с бившия
Коментари Харесай

Кубинските апетити на Русия

Отношенията на Куба със Съединени американски щати охладняват, до момента в който тези с някогашния сътрудник Русия стават все по-близки - изключително в нефтения бранш. Но и в други области Путин солидно уголемява въздействието на Русия.
През юли 2014 доста звук провокира едно известие на авторитетния московски вестник " Комерсант ", съгласно което Русия още веднъж щяла да засилва подслушвателната си станция " Лурдс " в Куба, ситуирана единствено на 160 километра от американското крайбрежие. Близо 3000 чиновници работеха в миналото в тази най-голяма секретна база отвън Русия. По време на Студената война Москва я използваше, с цел да прихваща телефонни диалози и радиосигнали в Съединени американски щати. През 2001 година Владимир Путин подреди по финансови съображения станцията да бъде закрита. Преди три години се заприказва, че тя още веднъж ще бъде открита. Тогава се смяташе, че това е израз на повишния интерес на Москва към Латинска Америка и към дългогодишния съдружник Куба - в това число и заради напрегнатите връзки със Запада и Съединени американски щати в резултат на сирийския спор и украинската рецесия.
Акустичните офанзиви
Подслушвателната станция продължава да не работи, а политическата конюнктура не е по-различна от тази през лятото на 2014 година Докато връзките сред Куба и Съединени американски щати охладняват бързо заради хипотетичните " акустични офанзиви " против американски дипломати на острова, връзките с някогашния сътрудник Русия стават още веднъж по-близки. Както по руско време Русия, оказва помощ на Куба с нефтени доставки. Руската информационна организация ТАСС оповестява, че в средата на октомври Кремъл и кубинското държавно управление са се споразумели за разширение на съветските нефтени доставки и за задълбочаване на съдействието в нефотодобива на острова. Предвид на компликациите на Венецуела в резултат на икономическите и политическите й проблеми, петролните доставки за Куба понижиха и полудържавният съветски енергиен тръст Роснефт е подготвен да помогне.
Времето на ладите и москвичите
Още през март Роснефт се задължи да достави на Куба 250 хиляди тона петрол и дизел. Сценарият припомня частично за времето на Студената война, когато Съветският съюз беше главен поръчител за икономическото, а с това и за политическото оцеляване на Куба. Братската помощ вървеше ръка за ръка със съветизацията на страната. Съветски артикули течаха към Куба и заместваха хладилниците, тв приемниците и други потребителски продукти от Съединени американски щати. Освен това по улиците на острова се показваха от ден на ден лади и москвичи. През 1972 година наред с Виетнам, Куба беше единствената страна от така наречен Трети свят, която стана член на Съвета за икономическа взаимопомощ.
През 1980-е Съветският съюз даваше на Куба икономическа помощ, възлизаща на 2 милиарда щатски $ годишно и близо 13 млн. тона петрол. Куба ставаше все по-задисима от Москва и посредством Съвет за икономическа взаимопомощ. Нищо чудно, че разпадането на Съветския съюз и на Съвет за икономическа взаимопомощ беше тежък удар за острова. Нефтените доставки паднаха от 13 на 4 милиона тона през 1993 година, вносът се срина със 75%.
Куба изпадна в дълбока и обхватна икономическа рецесия. Дълговете й към Съветския съюз възлизаха през 1991 година на близо 35 млрд щатски $.
Русия като правоприемник на Съветския съюз опрости през 2014 година 90% от тези задължения. Останалите 3,5 милиарда щатски $ ще бъдат покрити посредством удобни условия за съветски вложения на острова. Роснефт ще модернизира най-голямата рафинерия на Куба в Сиенфуегос, която заради понижените нефтени доставки от Венцуела понастоящем работи с половин потенциал.
Геостратегически ползи
Дипломатическите и икономическите контакти сред Русия и Куба изключително се ускориха след избирането на Доналд Тръмп за президент на Съединени американски щати. През септември двете страни подписаха пакет от съглашения, апропо в енергийния и в железопътния бранш, в хранително-вкусовата индустрия и текстилната промишленост. Освен това Русия ще изнася в Куба товарни коли, рейсове, локомотиви и асансьори.
Със 73% набъбна комерсиалният продан сред двете страни през първото полугодие на 2017 година, достигайки 176,2 милиона щатски $. Наистина той към момента е доста надалеч от комерсиалния продан сред Куба и най-важните й търговски сътрудници Китай и Венецуела. Тенденцията обаче е очевидно възходяща. Включително в туризма. Куба чака тази година рекорден брой от 100 000 съветски туристи. В спортната и културната области контактите също се уголемяват.
В края на 2016 година беше подписано съглашение, въз основа на което Русия ще помогне за модернизиране кубинската войска. Зачестиха и известията, че Москва има намерение още веднъж да разкрие военна база на острова. Макар че това би било малко евентуално, в случай че Хавана е заинтересувана от възстановяване на връзките си със Съединени американски щати.
А те в последно време внезапно се утежниха, откакто през изтеклите месеци американски дипломати се оплакаха, че са жертва на " акустични офанзиви ". У минимум 22 американски дипломати и техни близки бяха установени мигрена, позиви за повръщане, " бели петна " в паметта, признаци на глухота и даже загуба на слуха. Поради това преди няколко седмици американското държавно управление изтегли огромна част от чиновниците на посолството си в Куба и изгони от Съединени американски щати 15 кубински дипломати.
Докато напреженията сред Съединени американски щати и Куба още веднъж нарастват, партньорството ѝ с Китай, Иран и Русия се уголемява. " Куба се пробва да диверсифицира връзките си ", споделя Ричард Файнберг, специалист по Латинска Америка от мозъчния концерн „ Брукингс “. " Тъй като по-тесни стопански връзки със Съединени американски щати не са доста евентуални през идващите години, Куба търси различни съдружници, основно мощни страни като Русия и Китай, които могат да й предложат преференциални платежни условия ", показва Файнберг.
Русия преследва на острова напълно ясни геостратегически ползи. " Не е мъчно да разберем посланието на Путин. Той се стреми да възвърне имперското великолепие на Русия и връзките с Куба следват този модел ", акцентира Файнберг.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР