Отложените за догодина олимпийски игри заради пандемията от коронавирус може

...
Отложените за догодина олимпийски игри заради пандемията от коронавирус може
Коментари Харесай

Въпроси за милиарди: колко ще струва отлагането на Токио 2020 и кой ще плаща

Отложените за следващата година олимпийски игри поради пандемията от ковид може и да резервират името си " Токио 2020 ", само че разноските за организацията им сигурно ще се усилят, освен това доста.

На дневен ред към този момент има доста въпроси, като главните са свързани с избора на новите дати, с цената, която би трябвало да се заплати, както и с това кой ще я заплати.

Най-вероятно тежестта ще падне върху японските данъкоплатци, написа ESPN. Изданието цитира японски медии, съгласно чиито първични сметки оскъпяването ще е сред 2.7 и 5.7 милиарда $.

" Разбира се, че ще има разноски ", сподели изпълнителният шеф на организационния комитет Тоширо Муто при оповестяването на отлагането на игрите. И той, и президентът на МОК Томас Бах обявиха, че към момента няма направени калкулации.

Японците бяха оповестили, че досега подготовката им е коствала 12 милиарда $. Организационният комитет си беше обезпечил 3.3 милиарда $ от локални спонсори - над два пъти повече от всички други уредници на олимпийски игри до момента, само че следва всички покупко-продажби да бъдат предоговаряни.

Време за взаимни отстъпки

" Нашата задача е да организираме игрите и да сбъднем фантазиите на спортистите. Всички сме в невиждано състояние. Смятам, че тези отсрочени игри ще изискат саможертви и взаимни отстъпки от всички забъркани ", сподели Бах.

 Часовникът, отброяващ дните до началото на игрите в Токио, беше спрян
© Reuters

Часовникът, отброяващ дните до началото на игрите в Токио, беше спрян

Германецът остави отворена вратата за възможното осъществяване на игрите напролет, въпреки погледите да са към лятото на 2021 година До определянето на точните дати обаче мъчно могат да се вършат съответни стъпки.

" Основната ни цел е лятото на идната година. Трябва да преминем през календара на интернационалните надпревари. Много неща би трябвало да бъдат пригодени, преди да излезем с точни дати ", съобщи Йоширо Мори, който е президент на организационния комитет и някогашен министър-председател на Япония.

Токио планираше да употребява 42 уреди за надпревари в 33 спорта. Не се знае какъв брой ще са оборудванията следващата година. " Може да се наложи да даваме чартърен някои от тях. Не можем да ги развалим и да ги създадем отначало за игрите, тъй като това са спомагателни разноски ", сподели Муто.

Един от най-големите инфраструктурни въпроси е обвързван с олимпийското село. Разполагащо с над 5600 жилището, то би трябвало да посрещне 11 000 спортисти и публични лица за игрите. Плановете бяха жилищата да бъдат продадени след игрите тази есен, като към четвърт от тях към този момент са продадени. Един от строителите - Mitsui Fudosan Co., разгласи, че продажбите са замразени.

Организаторите би трябвало да мислят още веднъж за продажбата на билети и за обезпечаването на 80 000 доброволци. По думите на Муто хората, които са имали купени билети за първичните дати, следва да имат преимущество при повторната продажба.

Добър знак от спонсорите

Отлагането на игрите върви паралелно с терзанията на бизнеса от задаващите се сложни времена в международен мащаб. Въпреки това огромните спонсори на олимпийските игри обявиха поддръжка към МОК.

Общо 14 компании, измежду които " Кока кола ", " Проктър енд Гембъл " и " Интел ", похарчиха 500 млн. $ тази година като част от контракти на обща стойност 4 милиарда $, демонстрира изследване на " Глобал дейта ".

" Като най-дългогодишния спонсор на олимпийските игри, ние оставаме отдадени да работим дружно с МОК и организационния комитет, с цел да създадем сполучливо и безвредно събитие ", съобщи представител на " Кока кола ", представен от " Ройтерс ".

Местни спонсори са разочаровани от отлагането, само че го одобряват поради събитията. И също дават знак, че ще изпълнят споразуменията си.

Спонсорските контракти за Токио 2020 изтичат на 31 декември тази година, написа " Ройтерс " и разяснява, че е допустимо поради смяната на датите от фирмите да бъдат поискани спомагателни средства. Има и отзиви, че по-малки японски компании ще се опитат да се отдръпват и да изискат парите си. Юристи, осведомени с договорите, настояват пред " Ройтерс ", че мъчно би се стигнало до възобновяване на сумите от страна на МОК.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Токио 2020 (42)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР