Откраднатата ценна картина на Винсент Ван Гог, която беше върната

...
Откраднатата ценна картина на Винсент Ван Гог, която беше върната
Коментари Харесай

Ван Гог бе върнат в чанта на ИКЕА

Откраднатата скъпа картина на Винсент Ван Гог, която беше върната в торба на ИКЕА на нидерландски детектив, беше показана на публицисти за първи път в музей в Ротердам, оповестиха международните организации.

По картината " Градината на енорийския духовник в Нюнен напролет на 1884 година " още личат драскотини от кражбата и неприятното предпазване. Бяла диря в долния й край е сериозна вреда, сподели реставраторката Марян де Висер. Тя минава през всички пластове - лака, боята, основата, която е бяла. Оригиналното платно също е леко развалено. Тази драскотина евентуално се дължи на удар с корав предмет. 

Реставраторката изследва задълбочено картината, употребяваните материали, предходните реставрации, метода, по който е нарисувана. Марян де Висер към този момент е почистила картината и е отстранила част от лака. Това са подготвителни стадии за реставрацията. 



Картината ще бъде изложена за гости от 29 март в музея в Грьонинген.

" Не е в идеално положение, само че може да бъде реставрирана ", сподели и шефът на музея в Грьонинген Андреас Блум. Три години и половина картината е съхранявана в несъответствуващи условия. В торбата на ИКЕА също е било горещо.  

Кражбата на картината от музея " Сингер Ларен " на 30 март 2020 година, по време на коронавирус пандемията, влезе в заглавията на вестници по целия свят. Тя беше заета от музея на Гронинген. Снимки от охранителна камера демонстрираха по какъв начин мъж влиза през стъклена врата, а по-късно бях с картината на разположение. Името на мъжа, върнал картината, не беше разкрито. 

" Градината на енорийския духовник в Нюнен напролет на 1884 година " (известна и просто като " Пролетна градина " ), е оценена сред 3 и 6 милиона евро.



Местонахождението на картината е незнайно в продължение на три години и половина, преди да се появи сензационно в владеене на изкуствовед, прочут в прозвището  " Индиана Джоунс на света на изкуството ", през септември м.г. 

Мъжът, чиято идентичност не се разкрива от съображения за сигурност, връща картината на Артур Бранд в синя чанта от ИКЕА, покрита с фолио с балончета и натъпкана в калъф за възглавница. Бранд е прочут арт детектив, профилиран в следствието на случаи с откраднати творби на изкуството.

След като договарят известно време, той убеждава мъжа, който съгласно него няма нищо общо с кражбата, да върне творбата на изкуството. Видеоклип, възложен от Бранд, демонстрира по какъв начин той разопакова картината в хола си, учуден от откритието. " Потвърждението, че това е откраднатият Ван Гог, беше един от най-великите моменти в живота ми. Не можех да допускам ", сподели той пред Агенция Франс Прес. 

Картината е от относително ранен интервал от кариерата на Ван Гог, преди плодовитият художник да се заеме с присъщите си постимпресионистични картини като " Слънчогреди " и поразителните си автопортрети. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР